CNN хвали чудесата ни

12.04.2012г.

CNN хвали чудесата ни

Област София-град

 

България прави невероятни инвестиции в запазването на историческото си наследство с надеждата да извлече печалба от него. Това съобщи щатската CNN в двуминутен репортаж от София. Специалният пратеник на телевизията Фред Плейтген е посетил църквата "Св. София" и разкопките под Ларгото, за да разкаже за усилията, които прави България, за да превърне историческото си наследство в туристическа атракция.


Столичният кмет Йорданка Фандъкова му показва открита гробница на свещеник, живял през III век след Христа, която се намира под църквата "Св. София". В повечето от гробниците има стенописи и  мозайки, които са учудващо добре запазени. България харчи милиони, за да създаде музей на древното изкуство под земята, за да спечели от своята древна история, посочва журналистът.


Броят на историческите обекти, които се крият под повърхността на София, е съизмерим с този в Рим или Ерусалим, твърди специалният кореспондент на CNN. Пред канала министърът на финансите Симеон Дянков посочва, че малко хора знаят за уникалните артефакти, които се крият по трасето на метрото. CNN добавя, че заради разкопките е бил променен маршрутът на подземната железница. При строежа на метрото е разкрита почти напълно запазена римска улица и имение от времето на древен Рим с изключително красиви мозайки.


При старта на националната кампания на в. "Стандарт" - "Чудесата на България 2", шефът на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин предложи да поканим журналисти от CNN, Ройтерс, Нешънъл Джиографик и Дискавъри, за да научат в Европа и отвъд океана каква история, култура и природни забележителности има в страната ни. Към идеята му се присъедини и проф. Николай Овчаров, който обяви, че той и колегите му археолози ще станат безплатни гидове на чуждестранните репортери.

 

Стандарт Нюз