51 пленеристи в “Изкуство без граници - 2013”

26.09.2013г.

51 пленеристи в “Изкуство без граници - 2013”

51 са участниците в Международния пленер-конкурс “Изкуство без граници - 2013”, който се провежда в най-големия хотел на Феста на Черноморието -  Панорама в Несебър. 26 са участниците, които рисуват на живо и до 27 септември трябва да нарисуват по две творби, а 25 са тези, които участват с готови произведения, изискващи по-дълго време за изработка.

 

Официални приветствия направиха акад. Никола Манев – председател на почетното жури, Мария Любенова – мениджър на Арт Виза България и Люба Арнаудова – мениджър на хотел Феста Панорама.

 

За откриването в Несебър пристигна специално доайена на електронната музика в България – проф. Симо Лазаров, който със своя екип изнесе два уникални концерта – дневен и вечерен и  проактивно провокира и стимулира  участниците да творят красота.

 

Само 30 мин. след старта в 10 часа сутринта до почетната сцена на форума имаше готови 4 картини нарисувани от публиката и гостите на хотела, а БНТ оповести резултатите с първите оценки на журито в Сутрешния си блок още следващата сутрин:

http://bnt.bg/bg/news/view/108609/zapochna_pleneryt_izkustvo_bez_granici

 

В първия ден участниците скицираха идеи и сюжети на кораб в открито море, осигурен от „Диневи Груп” ЕООД, който тръгна от пристанището в курорста Св. Влас и стигна до Старият Несебър.

Във втория ден творците бяха посрещнати от собствениците на хотел ВИП Зона в Созопол и рисуваха цял ден там.

 

В третия ден провокацията е „Замъкът влюбен във вятъра” в с. Равадиново, който няма прототип в Европа и стана известен като туристическата атракция на Балканите.

 

До 27 септември журито в състав – акад. Никола Манев, Стоимен Стоилов, Димитър Костадинов (ЮЗУ), Михаил Чомаков (НБУ), Благомир Папазов (ШУ) и Иво Тодоров (БНР), ще трябва да журира 81 картини и пластики. Сред участниците са: топ пленеристът – Иван Русев, атрактивният живописец Симеон Кръстев, скулпторът Марияна Кушева и др. артисти с почерк.

 

В събота – на 29 септември в комплекс Виа Понтика на Феста в Поморие, предстои артборса, която ще даде възможност на популярни български галерии са споделят своя опит и да презентират творците, с които работят. Събитието ще осигури и жива среща и на участниците с  водещи български артмениджъри.


Специални медийни партньори на събитието са БНТ, БНР и БТА, фотографи - Хайлайф.

 

Нестандартният артфорум се организира със специалното съдействие на община Несебър,  община Поморие и Инвестбанк АД, на комплекс "Марина Диневи" - Св. Влас, хотел "ВИП Зона" - Созопол и туристическия комплекс "Замъкът влюбен във вятъра" разположен край с. Равадиново.

 

Благодарим и за любезното съдействие на: „Мес-Ко”, Кока – Кола Хеленик България Ботълс и на винарска изба „Черноморско злато”.

  

Арт Виза България