19 картини „Съзерцание” в изложба – живопис на Цветанка Грънчарова в Дупница

06.08.2015г.

19 картини „Съзерцание” в изложба – живопис на Цветанка Грънчарова в Дупница

Благоевградската художничка Цветанка Грънчарова закачи 19 свои творби в община Дупница по покана на Арт Виза България и кметския екип на Дупница. На откриването присъства целият отдел „Култура” на общинската администрация, гости на общината, приятели и колеги на авторката, между които и Андрей Севдин – организаторът изложби на галерия „Околийската къща” в Дупница. Гостенката бе приветствана лично от кмета – инж. Методи Чимев с пожелания за много откупени картини до 9 септември 2015 г. – финалната дата на изложбата. Това е трето участие на Цветанка Грънчарова в проекта на Арт Виза за достъпно изкуство в динамична градска среда - "100% България - докосни изкуството". Преди това тя показа свои произведения в общините Петрич и Благоевград.

 

„Съцерцание” всъщност представлява цикъл природни състояния от Югозапада, вдъхновени от Рила и Пирин. Цветовете са ярки и чисти, необременени от напрежение и очаквания за чудо, защото то просто е факт. Дърветата на Цецка полюшват клони този път унесени от песента на планински скорец, обиколил с участието си в изложби всички балкански държави. Тук е и последната картина на авторката - „Българка”, която огрява с красотата и спокойствието си цялото пространство, в което е подредена експозицията. Резултатът е хармония и извисеност…

 

Цветанка Грънчарова е родена през 1946 г. в Благоевград. Тя е художник с дълга и богата творческа биография. Работи основно в областта на живописта. Зарежда се от природата, любими сюжети са й пейзажите. Постоянно експериментира, демонстрирайки майсторство, много колорит, но и спокойна и стабилна композиция. Живописният й език е ясен, модерен и поетичен. Завършва гимназия в родния си град, а след това Техникум по художествени занаяти - специалнoст „Аранжорство” в гр. София. От 1982 до 1997 г. работи като художник към Ректората на ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград. А от 1984 г. до днес е ръководител на Детска група „Батик” към Център по изкуствата в Благоевград.

 

Художничката има редица участия в регионални, зонални, национални и международни изложби – повече от 30 и блестящи представяния в над 10 национални и международни пленери, последният от които в Бяла Слатина - 2014.  Нейни картини са притежание на музеи, галерии и частни колекции в Германия, Франция, Япония, САЩ,Канада, Италия, Холандия, Гърция, Швеция, Австрия,Турция, Норвегия, Швейцария, Русия, Македония, Англия, Ирландия, Ливан и Израел.

 

Моля, вижте ценова листа на изложбата в прокачения файл.

 

д-р Мария Любенова

На снимката: Цветанка Грънчарова и инж. Методи Чимев – кмет на община Дупницаprice list Cvetanka Grancharova - Dupnica municipality