Изложба „Пролет” в община Струмяни – посреща с летящи риби вместо с щъркели

09.03.2015г.

 Изложба „Пролет” в община Струмяни – посреща с летящи риби вместо с щъркели

„Искам да ви кажа, че културата е нещо, на което ние особено държим в община Струмяни.  Неслучайно 3 години провеждаме и художествен пленер, в който участват художници от цялата страна, което беше и началото на създаването на една картинна галерия в Струмяни, а вече имаме доста богат фонд. Тази изложба и тази инициатива днес е продължение на всичко това към което се стремим. Благодарим за включването в проекта „100% България – докосни изкуството”. И ние ще ви дадем художници с прекрасни творби, които си заслужава да бъдат видени в други общини на страната." Това сподели кметът на община Струмяни – Емил Илиев на откриването на първата изложба от проекта на територията на общината със символичното и енергийно послание „Пролет” на художника Светлин Абаджиев от Благоевград. На откриването присъстваха зам.-кметът по хуманитарните дейности - Димитрина Николова,  секретарят на общината Иван Секулов , председателят на Общински съвет – Струмяни – Кирил Укев, собственикът на ТВ „Родина” – Влади Руйчев, много преподаватели, художници от Струмяни  и артисти от ДТ „Никола Вапцаров”, които представиха след откриването на изложбата новата постановка  „Милионерът”.

 

Изложбата ще бъде на разположение на гостите и жителите на общината от 9 март до 7 април 2014 г.

 

Гост-художникът Светлин Абаджиев, който е най-новия доктор по Културология в ЮЗУ „Неофит Рилски”, представи елегантна художествена композиция от 18 творби, между които летящи цветни риби – картини, платна с изобразени рози, слънчогледи и пролетни цветя, стари български къщи с усмихнати прозорци и слънчеви дворове. Нарисувал бе и музикантите, които озвучиха нестандартно събитието с посланието за късмет, благополучие, любов и сбъдване на съкровените мечти на всички гости.  Всичко в изложбата може да бъде закупено на преференциална цена. Ценова листа можете да изтеглите от прикачения файл след новината.

 

Вижте интервю с д-р Светлин Абаджиев след откриването на изложба „Пролет” за читателите и приятелите на „Арт Виза България”:

 

Светлине, от какво се вдъхновява съвременният художник днес? – изложбата ти е много различна, феерична и слънчева.

Вдъхновява се от всичко – природата, света, случките, всичко около нас. Но мен специално ме вдъхновява красивото и естетичното, топлината, уюта на дома, спокойствието и хармонията на багрите в природата. Изложба „Пролет” включва къщи от пиринския край като надниква зад фасадата на ахритектурата, търси огъня на дома и духа на времето съхранил традициите и бита ни…  На фона на живота тази естетика ни е нужна, за да ни напомня за корените и миналото, за ценностите, които не трябва да забравяме. И тук приносът на художникът се състои в осмислянето – цветово и сюжетно на  реалността, във внушението, което вплита в платната си, трябва да има послание, трябва да има смисъл и да създава хармоничност картината в завършения си вид. Специално моите решения са цветни и ярки, за да няма съмнение, че надеждата оживява, ако много искаш нещо, за да може да усмихне, да създаде настроение и позитивизъм, да зарежда.

В изложбата съм включил и картини – риби от дърво. Те са цветни решения за нашето ежедневие и като заряд, и като символика, защото знаете, че рибата е символ на благополучие и пари. Вярвам, че пролетната изненада ще бъде разчетена правилно от публиката в община Струмяни и ще донесе на всички това, от което имат нужда!

Картините – риби, всъщност са абстракции върху дърво, мои размишления за щастието и любовта, за светлината и слънцето, за красотата на пролетта и новия ден. Те са моето нестандартно послание към всички.

 

Като един нов доктор по изкуствата как би коментирал тенденциите в съвременните изкуства и експанзията от художници?

Всъщност пътя на изкуството и този на творците никога не е бил две успоредни линии. Имало е периоди на разцвет и на отливи, но изкуството е неизменна част от нашето ежедневие – всичко около нас е изкуство… А експериментирането е нещо естествено и това е хубавото на творческия процес реално. Нормално е съприкосновението с различни реалности и философии да дава различен резултат, защото реалността изкуството е отражение на живота и мислите ни претворено с инструментите на живописта, музиката и др. начини на изказ познати на човечеството. Фолклорът и митологията пък винаги са съпътствали живота на хората и винаги са били от съществено значение, затова и присъстват толкова много в художественото творчество. Те са основният извор на мотиви при създаването на художествени произведения. В началото например широко застъпен е бил семантичният заряд в творбите на художниците, но днес символите се преекспонират „благодарение” на принт индустрията и тоталната комерсиализация и в изкуството с цел бърза печалба...

Важното е да не забравяме, че ние живеем със своите избори и те определят нашето битие - отношението ни към света в новата реалност. В този смисъл картината е като въздуха, но за разлика от него е осъзнат избор, който променя реалностите на фино ниво през нашите вибрации.

 

Д-р Мария Любенова

Арт Виза Българияprice list - exhibition "Spring" by Svetlin Abadjiev