„Изкуство без граници” без Първа награда за "Живопис" и с двама стипендианти

08.02.2014г.

„Изкуство без граници” без Първа награда за

Първото издание на Международния пленер-конкурс „Изкуство без граници” – 2013 награди с артстипендии двама талантливи млади български творци – Мира Димитрова възпитаник на ШУ „Епископ Константин Преславски” и Румен Кожухаров от НБУ. Отличените художници са обещаната финална номинация на организаторите на артконкурса и първите творци, на които ще бъде предложено да работят в лятната артакадемия на Арт Виза България тази година като логично продължение на проекта „Изкуство без граници” 2013. Произведения на двамата художници Арт Виза България ще представи и в няколко тематични изложби до края на 2014 г.

 

Междувременно организаторите решиха да анулират Първа награда за „Живопис” от форума, присъдена на Валери Цветков, заради недостойно и обидно поведение от негова страна, и уронване престижа на форума. За да не поощряват подобно поведение, Арт Виза България и Феста Хотели свалят отстранения художник и като персонаж на филма „Предсказание или реалност”, посветен на пленера, отнемат му присъдената титла „художник на хотел Феста Уинтър Палас в к.к. Боровец”, както и възможността-бонус, предоставена на всички участници - да публикува безплатно картини за продажба в онлайн магазина на Арт Виза България. Организаторите върнаха картината на художника, представена от него като нарисувана на място през септември 2013 г. и приемат, че той не е участвал в конкурсната програма.

 

Подобно поведение не бива да се асоциира по никакъв начин с изкуството като начин на културна комуникация между народите и не трябва да бъде визия, още пример на съвременния творец, затова организаторите призовават за по-голяма лична и човешка отговорност както творците, така и галеристите!

 

Иновативният артмаркетинг и интерактивно презентиране на изкуството под формата на спектакли и пърформънси, артшопове и други динамични форми на комуникация, е подкрепата от която изкуството има нужда и линия, която ще интегрира всичко ценно от новото изкуство към международната артсцена. Концепцията на Международен пленер-конкурс „Изкуство без граници” има и научен принос, а форумът бе организиран и проведен със специалното съдействие на БНТ, БНР и БТА – медийни партньори на събитието. Първото издание бе част и от специално социологическо проучване на Арт Виза България - за състоянието на съвременното изкуство у нас и наличните арткомуникации, резултатите от което ще бъдат оповестени съвсем скоро.

 

Арт Виза България и Феста Хотели изказват специална благодарност за оказаното съдействие по провеждането на пленера-конкурс като интерактивно събитие на почетното жури с председател акад. Никола Манев и в състав: проф. Стоимен Стоилов, проф. Благомир Папазов (ШУ), доц. Михаил Чомаков (НБУ), доц. Димитър Костадинов (ЮЗУ)  и Иво Тодоров  - програмен директор на БНР. Специална благодарност и на уникалния наш музикант - проф. Симо Лазаров и неговия екип за грандиозното откриване на форума и предоставените авторски права за музиката на документалната продукция, реализирана след това и излъчена по БНТ. Новият вариант на филма след анулирането на първата награда за „Живопис”, обещаваме да ви покажем съвсем скоро.

 

По повод големия интерес към следващо издание на "Изкуство без граници" през тази година, Арт Виза България информира, че през 2014-та пленер няма да има, но за творците и туристите ще бъде организирана интерактивна лятна артакадемия. До месец за творците на България, Арт Виза - галерия и медиа, ще обяви и старта на още два мега артпроекта с фокус съвременно и модерно изкуство.

 

 

От Арт Виза България