Ще правим кино с Турция от есента

26.06.2012г.

Ще правим кино с Турция от есента

Област София-град

 

Министър Вежди Рашидов се срещна днес с творческия екип на нова многосерийна турска тв продукция и даде картбланш на коопериране между двете държави в областта на киното.

 

Съвместната продукция ще е с  продължителност 78 филма, всеки по 85 минути. Продуцент от турска страна ще е компанията „Галата Филм”, която го изработва за Телевизия „Стар”. Копродуцент от българска страна е „Ню Бояна Филм”. Филмът ще разказва за предисторическите времена, ще има и елементи на фентъзи. Голяма част от историята ще се развива на територията на България, като снимките ще са основно в Киноцентъра в Бояна, а също и в Бистрица и в Луковит.

 

Български ще е половината от екипа на първия турски сериал, който ще се снима у нас е първата информация в аванс. Кастингът за филма вече тече, но имената на нашите актьори, както и на турските звезди, които ще участват, още се пазят в тайна.  Режисьор на мегапродукцията с работно заглавие "Ездачи"  е Сердан Акар.

 

"Само след месец ще пътуваме с група български кинематографисти в Анкара за подписването на Споразумение за филмови копродукции между България и Турция", каза министър Вежди Рашидов, цитиран на сайта на българското културно министерство. "Вече имаме такива споразумения с Франция, Израел, Италия. Важно е да подпишем и с Република Турция, защото е огромна страна и е на трето място в света по  филмопроизводство. Споразумението дава възможност за финансиране от двете страни, ще се радвам кинематографистите ни да се сприятелят и да правят общи проекти", допълни министър Вежди Рашидов.

 

Ще бъдат сключени и други споразумения за сътрудничество между Българската национална телевизия и турските обществени телевизии, информират от културното ни ведомство. Планират се нови форми на публичност и насърчаване на коното у нас като филмови седмици и нов фестивал на европейското и балканското кино в София.

 

„Никога досега отношенията между България и Турция не са били толкова добри” - думи на Вежди Рашидов. Снимките на сериала с работно заглавие "Ездачи” ще продължат 2 години.

 

Арт Виза България