Чудото на Златолист и Преподобна Стойна

Област Благоевград


Чудото на Златолист и Преподобна Стойна

За чудесата на Преподобна Стойна се говори отдавна. В село Златолист, разположено недалеч от енергийната местност Рупите, където живеела в последните 30 години от живота си, са идвали хора при нея за съвет и помощ отвсякъде. Търсели са я да лекува  болести, да дава съвети, разгадава съдби и дори да отключва късмет, още за небесна благословия и защита.

 

Чудото тук витае навсякъде и днес. Хиляди, стотици снимки има в храма Свети Георги, в село Златолист – домът на чудната Преподобна Стойна.  Дошла е село село Долна Сушица, Сереско, през 1903 година, но е родена в Хазнатар. Животът й не бил лек, а слепотата я застигнала след болест от шарка, когато е била на 6 годишна възраст. Тогава се появили и способностите й на пророчица и лечител.

 

В храмът, за който се счита, че е граден преди 9 век, още по тракийски време, надстрояван после и наречен на името на Св. Георги, я довел сам светията. Това разказват местните хора. Така им обяснила тя самата, когато дошла и още, че трябва да живее тук и да помага на хората.

 

Двама от очевидците – 93 годишната баба Мария и малко по-младият от нея дядо Стоян й носели храна в църквата и казват, че са видели с очите си много изцелени от нея хора  и много чудеса. Разказите им са записани в кратко житие, което може да вземе със себе си всеки гост посетил храма, за да не се забравя за чудото и то да продължава да се случва.

 

Храмът е забележителен със странните си стенописи и изографисаните гола жена и дявол с арбалет – единствените по рода към момента, откривани някога.  В средата, под купола, се намира мраморната плоча с двуглав орел, за която легендата учи, че има силно лечебно излъчване и променя съдби. Оригиналната плоча е била открадната преди 19 години от иманяри, разказват местните жители, но поставената на нейно място нова мраморна плоча не е по-малко лековита и доказва според тях, че силата е в мястото. А хора с нелечими болести, пренощували и записали в тетрадката пред иконата с лика й продължават да намират изцеление и разказите им довеждат нови и нови хора.

 

Автор: Арт Виза България