Царевец и Трапезица

Област Велико Търново


Царевец и Трапезица

Да се върнем 840 г. назад, когато България е зависима от Източната римска империя (Византия), а в укрепения дворец на българския болярин Белгун, на хълма Трапезица играят тримата му синове, трима бъдещи велики български царе, Теодор (Петър), Асен и Йоан (Калоян). Според преданието, играта ги отвела извън защитните стени на двореца, до близка пещера, а тя - до несметно съкровище, останало от времето на Римската империя. Няколко години по-късно порасналите момчета използвали намерените пари, за да върнат независимостта на България. Но трябвало да измолят прошка от Бога, че са взели нещо, което не е тяхно. Затова построили църква в пещерата и скрили входа на подземния проход, който водел към нея. 

 

Укрепеният дворец на хълма Трапезица останал царска резиденция. Именно тук преди около 6000 г. възникнало първото селище, от което се развил градът. А крепостта на хълма Царевец станала столица на могъщата българска империя и се превърнала в един от най-големите градове на тогавашна Европа. Тук били издигнати разкошния дворец на българските царе, величествената катедрала в резиденцията на българските патриарси, стотици жилищни сгради, повече от 20 великолепни църкви и богати манастири. Единствено Константинопол можел да съперничи на град Търново по сила, блясък и величие.

 

Разходете се по калдъръмените алеи покрай гордите останки от крепостните стени и пред вас сигурно ще изникнат бледите силуети на препускащи конници, на богати болярки, облечени във везани със злато рокли и висока украса на главите, на чуждестранни рицари с лъскави брони. Югоизточната ъглова кула помни пленения водач на Четвъртия кръстоносен поход - Балдуин Фландърски, който отказал на българската царица да избяга с нея и тя го погубила. А Лобната скала, в северния край на крепостта, още тръпне от молитвата на българския патриарх свети Евтимий Търновски, спряла меча на османския палач.

 

Ако се озовете във Велико Търново вечер, излезте на градския площад и ще видите как крепостта на Царевец оживява, окъпана в разноцветни светлини, камбаните се събуждат с тържествен звън и бляскавият царски двор сякаш ви кани на гости.

 

Любопитни факти:

  1. На Царевец е имало над 470 постройки, 23 църкви, 4 градски манастира и водохранилище.
  2. Патриаршията е била самостоятелна крепост, с площ от 2 413 кв. м.
  3. В църквата "Св. Димитър Солунски" през 1185 г. двамата братя Асен и Петър обявяват въстанието, с което възстановяват българската държава.
  4. Църквата "Св. Четиридесет мъченици" е издигната в чест на победата на цар Иван Асен-II над епирският деспот Тодор Комнин при Клокотница през 1230 г.
  5. Царевец и Трапезица са сред Чудесата на България
  6. Туристически забележителности за културно-исторически туризъм.
  7. Културно-исторически паметници, част от културно-историческото наследство на България.

 

 

 Автор: Чудесата на България, вестник „Стандарт” / Топ 10 чудеса за 2011