Хотел "Римска баня" - домакин на пленер за съвременно изкуство

27.05.2014г.

Хотел

Нов български университет командирова най-добрите си художници да нарисуват върховете на Пирин и природата на красивата Разложка котловина. Домакин и инициатор на нестандартния форум е термо СПА хотел "Римска баня", който вече 10 години работи изключително атрактивно и отговорно за утвърждаването на региона като един от най-добрите за туризъм на Балканите. До петък художниците ще представят изложба от 26 картини, която ще бъде и нестандартната артвизитка на "Римска баня" за новия туристически сезон. Артсъбитието от 26 май, е организирано като семинар-пленер за творци, който има за цел да полуляризира изключителното природно и културно наследство на региона, още да съдейства за утвърждаването на изкуството през туризма като универсална комуникация!

 

Хотелът е организатор и доманин, и на най-голямата въздушна фиеста на Балканите, проведена тази година за трети път - Балон-фиеста "Римска баня".  От номври 2013 г. хотел "Римска баня" ежемесечно представя колекции на съвременни български творци в партньорство с "Арт Виза България", като амбициите са за утвърждаване на естетичното мислене и по-тясна връзка с изкуството като носител на хармония и релакс.

 

За с. Баня:

Село Баня се намира в планински район на 801 м н.в. в центъра на Разложката котловина, между три планини - Пирин, Рила и Родопите, на около 150 километра от столицата София. То е най-старото селище в региона и е своего рода негова историческа енциклопедия. Счита се, че негови първооснователи са траките, заради изключителното наследство от тях документирано в археологически останки. Запазени, реставрирани и превърнати в паметници на културата са и стара Римска баня, както и стара Турска баня.

През Баня минава и трасето на теснолинейката (Добринище - Септември), известна като Алпийската железница. Линията е единствената еднопосочна, неелектрифицирана линия у нас, която работи и днес, а през август по нея се движи и ретро влакът "Любка" - атракция за туристите. 

В Баня има и най-много минерални извори на глава от населението в България - повече от 80. Температурата им варира от 45° до 70°С, а водата е подходяща за профилактика на множество заболявания на опорно-двигателния апарат, урологични и кожни болести, възпаления на дихателните пътища, неврози. 

 

От Арт Виза България

Снимка: Арт Виза България