Фотоизложба "През границите" гостува на турския град Одрин

27.08.2014г.

Фотоизложба

Днес в 16:00 часа в Одринската търговско-промишлена палата ще бъде открита фотоизложба "През границите" на българските фотографи и преподаватели в Нов български университет (НБУ) - доц. Васил Гарнизов и проф. Людмил Христов. Изложбата ще остане в Одрин до средата на месец септември. „През границите”  е не просто послание, а директен мост между поколения и култури, история и архитектура - комуникационната сензация и уникална проекция на миналото върху настоящето и бъдещето. Инициативата е и част от мащабен академичен проект на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Арт Виза България - "Изкуството в действие" - модерно изкуство за модерни хора.

 

Фотографският проект на НБУ проследява атрактивно и умело културното наследство и местно развитие по южната граница на България от последните години на демократичния преход. Реализиран е чрез Фонд “Научни изследвания” на МОН, а със съдействието и благодарение на БТПП в София, излиза извън пределите на България - в Турция - в градовете Одрин и Истанбул. На откриването на изложбата в София през месец юни дойдоха повече от 120 човека - представители на академичната и научна общност, политици, артисти, телевизионери и журналисти.

 

Сред поканените гости на изложбата в Одрин е и ректорът на Тракийския  университет - един от най-големите образователни центрове в южната ни съседка Турция. Създаден е през 80-те години на ХХ век, а в него днес учат повече 40 хиляди студенти.

 

Одрин е основан от римския император Адриан на мястото на старо тракийско селище и е кръстен на него - Адрианополис (на гръцки Адриановград.) Преди да бъде завладян от римляните е носил името Ускудама, който е бил първата столица на Одриското царство. Между 1700 и 1750 г. Одрин е четвъртият по големина град в Европа с население 350 хил. души. Днес градът има население от 160 000 жители. Богат е на исторически и културни паметници от различни епохи, сред  които и джамията Селимие, построена през 1575 г. по проект на най-големия строител на Османската империя - Синан, участвал в строежа и на джамията в София. Нейните 70-метрови минарета са изящни и неразделна част от архитектурния силует на сградата, и са най-високите в Турция със своите 70 м. Сградата е от типа ротонда, отлично позиционирана, без опори във вътрешното пространство, с 999 прозорци - специално магическо число.

 

До края на годината, фотоизложба "През границите" ще гостува и на съседна Гърция. 

 

 

Арт Виза Българияinvitation letter Edirne