Финал на Третата международна балон-фиеста „Римска баня” 2014

21.01.2014г.

Финал на Третата международна балон-фиеста „Римска баня” 2014

Приключи третото издание на международната балон-фиеста „Римска баня”, в с. Баня, община Разлог. 12 екипажи на топловъздушни балони от България, Украйна, Русия, Молдова, Латвия, Полша и Румъния и 3 български - на мотопарапланери, радваха с уменията си в продължение на 3 дни с демонстрационни полети и привързани издигания туристите, и гостите на с. Баня, Разлог и Банско.

 

Съвременната история на балоните и новите традиции в този нов за страната ни спорт, приобщи стотици почитатели и любители на въздушните спортове, и създаде условия за размисли и обсъждания на областно ниво как регионът да се отвори, и да се създадат условия за развитие на летенето с балони и делта- и мотопарапланери като спорт и атракция в България. Повече от 2000 човека наблюдаваха тази година полетите на терен.

 

Да летят с балони някога е било привилегия само на благородниците. Когато превърнали летенето с балони в достъпно придвижване по въздух само за избрана част от благородниците на Франция, братята Йосиф и Жак Монголфие едва ли са допускали, че един ден тяхното революционно откритие ще се превърне в един от най-красивите въздушни спортове. Да летиш с балон наистина е неописуемо преживяване, а всички посветени в тайната на летенето са познали мига безвремие, от който имаме нужда всички - бягство над облаците и пълно сливане с природата. Днес историята се е превърнала в забавно посвещение за всички смели пасажери, дръзнали да полетят като птици. След успешното приземяване те биват посвещавани в благородническа титла от пилота на екипажа, с което техния полет се превръща в събитие, както е било някога.

 

Най-важното при полета с балон е да има добра площадка за излитане и опитен пилот. Важни са още теренът, въздушните течения и вятърът, чиято скорост не трябва да надвишава 5 м в сек. Подготовката от сглобяването на кошницата за пътниците, газовите бутилки и изпълването на балона с въздух отнема от 10 до 15 мин. За безопасността на полета е нужна и наземна връзка, която координира посоката и насочва пилота каква височина да поддържа, за да не попадне във въздушни течения или на пътя на друго летателно средство. Днес полетът с балон е едно от най-атрактивните екстремни приключения, на което се отдават все повече хора по света, а разходката във въздуха вдига адреналина и зарежда с положителни емоции невъобразимо бързо, и е много тонизиращо за психиката на човека преживяване.

 

"Ако можеш да се влюбиш в полета и небето, ти знаеш къде трябва да дойдеш. Там ще откриеш хора, които са живи, приключения, които са истински, и ще се научиш да виждаш смисъла зад всичко това." Изреченото от великия френски писател и авиатор Антоан дьо Сент-Екзюпери като че ли най-добре приляга на българската приказка за балоните – балон-фиеста „Римска баня”, сътворена за 3-та поредна година.

 

Голяма част от пасажерите посветени в летенето тази година на Третата международна балон-фиеста „Римска баня” 2014, сравниха преживяванията си с тези на героите на френския писател Жул Верн, написал 80 години след първия успешен полет с балон, най-удивителните истории на въздушни пътешествия в Африка в романа си „Пет седмици с балон”, който му носи и изключителен успех.

 

Част от събитието бяха и два фотоконкурса - „Полет на мечтите - 1” за гостите и туристите на с. Баня, Разлог и Банско и „Полет на мечтите - 2” - за участниците в събитието. Снимките на участниците и видео в няколко късометражни филми, ще бъдат публикувани до месец на сайта на международната балон-фиеста „Римска баня”: http://rimskabania.com/

 

Термо СПА хотел „Римска баня” благодари за оказаното съдействие по провеждането на събитието на съорганизаторите-партньори: Федерацията по въздухоплаване на Украйна, Българската асоциация на леката авиация и община Разлог.

 

В неделя в предаването „Спортна треска” от 17:30 до 18:30 часа Българската национална телевизия – специален медиен партньор на събитието, ще излъчи и кратък филм за балон-фиестата.

 

Любопитни факти за историята на балона:

4 юни 1783 г. - Братя Монголфие демонстрират първия полет с балон, пълен с горещ въздух. Той успява да прелети безпилотно 2 км за 10 минути пред очите на множество високопоставени сановници и достига височина от 1600 - 2000 м

19 септември 1783 г. - Във Версай братя Монголфие осъществяват първия пробен полет с балон с животни на борда (овен, петел и патица)

21 ноември 1783 г. - Французите Жан Пилатр дьо Розе и маркиз Франсоа д'Арланд летят с управляем въздушен балон над Париж. Те достигат на височина около 500 фута (152,5 м) и изминават около 5,5 мили (8,8 км) за 25 минути

1 декември 1783 г. - Френските физици Жак Шарл и Никола Робер реализират полет с балон, пълен с водород. Те излитат от кралските градини „Тюйлери” в Париж и за 2 часа изминава 36 километра

4 юни 1784 г. - Французойката Мари Тибл става първата жена, която е полетяла с балон

 

 

От термо СПА хотел „Римска баня” и Арт Виза България