Тракийско светилище Татул

Област Кърджали


Тракийско светилище Татул

Според древните гърци на север от тях имало Страна на блаженството, където живеели боговете. Това била магичната планина Родопи, в южната част на днешна България. Там и сега се намират останките на едно от най-загадъчните древни светилища, наречено на близкото село Татул.

 

Сред светла широколистна гора, между земята и небето (на върха на скала, оформена като пресечена пирамида) е издялан каменен гроб. Учените предполагат, че в него били положени останките на великия тракийски владетел, философ, поет и певец Орфей, за да продължи и след смъртта си да бъде посредник между хората и боговете.

 

Може би Орфей наистина продължава да се грижи за хората си - те и досега използват за лекарство силната билка силивряк или Орфеево цвете. Според едно предание, когато прочутият владетел бил разкъсан от вакханките, всяка капка от неговата кръв се превърнала в малко бяло цвете с лилава основа. Според друга легенда обаче Орфей познавал цветето и го използвал както за лечение, така и в ритуалите мистерии на създаденото от него учение за безсмъртието, наречено по-късно орфизъм.

 

Такива са легендите...Със сигурност знаем обаче, че както силиврякът е безсмъртен (цветето може да прекара изсушено две години и половина и след това да се съживи и да цъфне), така и светилището на Орфей след войни и разрушения всеки път се издигало отново - като прекрасен храм и мавзолей от ослепително бели камъни, като

римска вила, отбранителна кула, средновековен замък с църква. И през цялото време в него се е правело вино. Даже днес в подножието на магичната скала от семка грозде, изпаднала при археологическите разкопки, е поникнала лоза - дървото на живота. Тя скоро ще даде плод и хората ще направят вино - свещената напитка на боговете. Вино, каквото преди 3300 години е пил Орфей и с каквото след смъртта му са го почитали в светилището на върха на скалата.

 

Отидете в Страната на блаженството в деня на пролетното или есенното равноденствие, изкачете се до върха на живата скала, погледнете девствените родопски гори, докоснете отдавна недокосвания олтар и затворете очи. Може би самият Орфей ще ви поведе към мистерията на грандиозния ритуал в чест на Бога Слънце - в олтарите на всички родопски светилища едновременно ще се излее свещеното вино и ще лумнат огромните свещени огньове. Нощната планина ще се превърне в пламтящо слънце. Заревото ще се види от Балкана чак до Мала Азия.

 

Колко хубаво би било, ако се случи наистина...

 

 

Любопитни факти:

1. В древното светилище е предполагаемият гроб на Орфей.

2. На скалните олтари от ХII в., пр. Хр. са пренасяни жертви на древните тракийски божества.

3. Стражева кула е бдяла над околността.

4. Тракийско светилище Татул, Момчилградско, е едно от Чудесата на България.

5. Туристическа забележителност, част от културно-историческото наследство на България.

 

 

Автор: Чудесата на България, вестник „Стандарт” / Топ 10 чудеса за 2011