Творци на НБУ изненадват публиката с уникална изложба в БТПП

24.05.2015г.

Творци на НБУ изненадват публиката с уникална изложба в БТПП

Нова изложба „Живопис и пластика” на Мая Петрова и Соня Маркова, се открива във фоайето на  БТПП по проект ”Изкуството в действие – модерно изкуство за модерни хора” вечерта на 25 май 2015 г. Събитието е финално за пилотната инициатива на най-голямата работодателска организация в България и Арт Виза и имаше за цел нестандартен фокус върху изкуствата през серия изложби на преподавателите и студентите в два от атрактивните български университети, които обучават много творци.

 

В аванс всяка от авторките обобщи  мястото на съвременното изкуство в живота на хората днес и представи творбите си:

 

Мая Петрова: „Предполагам, че като при всеки човек на изкуството, така и при мен темите са много и различни. Всяко нещо, което е успяло да възбуди любопитството ми, чрез окото и друго докоснало сърцето преминава през листа, а после и на платното. Мотивът да рисуваш е мотив на съзиданието. Хората винаги ще се стремят да създават, а тъй като съм художник, аз го правя по свой собствен начин, чрез четката и палитрата, но най-вече с очите на сърцето. Мотивира ме промяната, динамиката, импресионизма.

Спорен е въпросът, кое е приема за съвременно изкуство и какво е неговото датиране. Според мен съвременното изкуство, макар понякога и недостатъчно разбираемо, дава на художника възможност да се разгърне без оковите на граници и догми. Творецът има възможност да се изрази чрез различни медии, средства и техники. Всичко това ще бъде по-добро, ако изкуството достигне до повече хора.

Но все пак ние живеем в България и всеки ден сме провокирани от различни не  неща. С това, което правя, аз лично се опитвам да показвам красиви неща, които зареждат и с това да направя по-поносимо тяхното ежедневие.

Съвременните творци не трябва да се ограничават само с пределите на галериите. Те трябва да представят своите творби по иновативен начин и така да търсят по пряка връзка с публиката. Това е нашата мисия днес. Това може да стане по много начини – чрез проекти като този на БТПП и Арт Виза, чрез инсталации и пърформънси на необичайни места, изложби на открито и т.н.”

 

Соня Маркова: „Нещото, което провокира сърцето ми най-силно от всичко е човешката мъка, болка .... тревога. Наистина ... това ме влече и ми прави впечатление. Всичките ми пластики носят някаква тъга- това специфично излъчване на човека, когато е нещастен. А защо е така, още и аз самата не съм разбрала. Но това вероятно е част от творческия процес, провокиран от силна емоция. Дърворезбата и пластиката са ми на сърце и за да съм честна, творческия процес при мен е разкъсване между семейството и статива или тезгяха. Той е тих и почти всеки път сълзлив. В него лично мен ме мотивират творци като Роден и Сергей Коненков, но иначе всичко и всеки ни оказва влияние, просто разбираме това малко по-късно.

По отношение на съвременното изкуство, от което съм част и аз, не съм привърженик на изкуството = неяо интересно. Мисля, че проблемът е в потребностите на обществото. Професията художник или скулптор, биха били най-прекрасните, стига въпросният да не е принуден да се занимава с нещо друго, за да се справя с живота.

Това „нещо друго” е пропиляване на времето в един момент, а то за един творец е всичко. Аз лично бих била доволна, ако аз самата стана нечия провокация, защо пък не. Ако съм причина за нещо по добро. Ако успея да променя нещо някъде или у само един, наистина бих била доволна. Публиката е единствената, която може да определя изкуството. Нейната критика е това, което движи изкуството, така че, единственото, което е необходимо е нещо да се предлага на тази публика и тя ще критикува.

 

Има една притча:

Един старец се разхождал рано край морето и някакво движение привлякло вниманието му.

Приближил се и видял младеж да се навежда и хвърля обратно в морето изхвърлени морско звезди.

- Защо правиш това, синко? Та те са толкова много, нищо няма да промениш!

А младежът, поставяйки нежно поредната казал:

- За тази вече промених!

Та ето тук е истината.

 

Всъщност, мислейки за света изобщо, бих променила абсолютно всичко! Отначало. Не ми харесва света, такъв какъвто е тръгнал да става.

В момента работя по един иконостас, силно казано защото е доста различен от традиционните, за един малък параклис, съвсем на доброволни начала. Така е и изграден самият параклис. Видях белите му стени и поисках да има нещо от мен там.

Така се роди проекта и вече се изпълнява. Нямам търпение, искам да щракна с пръсти и да го видя монтиран. Това ще ми е най-специалния миг ... да стоя пред него, готов и да го гледам!”

 

Както сами разбирате изложба „Живопис и пластика” на Мая Петрова и Соня Маркова е една съвременна приказка. Добре дошли да се запознаете с авторките на живо от 17:30 часа във фоайето на БТПП.

 

Арт Виза България