Специална изложба „Да бъде лято…” е експонирана в община Дупница

30.06.2015г.

Специална изложба „Да бъде лято…” е експонирана в община Дупница

20 акварелни послания за красиво лято събра в изложба благоевградската художничка Царимира Георгиева и почерпи с ябълки петровки на Петровден – най-големия летен празник. Вдъхновени от формите, хармонията и цветовете на природата, живописните картини на Царимира разкриват пред нас специфичен стил, майсторство и много фина работа с акварелна техника върху платно и постигнато като ефект изключително внушение. В община Дупница имат късмет да видят различния цикъл първи, защото изложбата е подготвена специално за проекта на Арт Виза България – „100% България – докосни изкуството”, ориентиран проактивно към съвременните комуникации и публики в  изкуството през българските общини и институции.  Ще бъде достъпна за разглеждане в сградата на община Дупница всеки делничен ден от 8:30 до 17:30 часа.

 

Художничката е творец – новатор, избрал професията на художника за свое призвание и се доказва успешно като ценен художник вече повече от 15 години. В стила й преливат елементи от иконографията, абстракцията и реализма, а интерес буди уникалното съчетание на битови и абстрактни елементи, както и изключително деликатното цветово нюансиране и въздействащата пестеливост на формата... В изложбата в Дупница специално място имат шипките. Те изобразяват освен зрелостта на лятото, но и олицетворяват. философията на формата в овал, острота, цветове и нюанси. Художничката е изключително пестелива по отношение на материала вложен в изграждането обаче на къщите – те са загатнати като конструкция, но леки и симпатични, и разположени без проблем в клоните на дърветата… Внушението за естественост и ефирност на посланието е постигнато без усилие и неръкотворно… Може би защото естетичното и реалното е в синхрон с емоционалното. Затова и усещането за „нирвана” пропива всяко платно, на което даже мислите са нарисувани като дантела…

 

Не можем да прескочим и другото много успешно професионално постижение на Царимира - реализацията й като педагог.  Освен художник, тя е учител по изобразително изкуство е в СОУИЧЕ „Св. Кл. Охридски“ в Благоевград, още - съосновател и преподавател в образователен център – МонтесориАрт, Благоевград. Активната й преподавателска дейност и резултатите от нея са красноречиви, а тази година тя бе и сред наградените учители от община Благоевград за принос в развитието на образованието и науката.

 

„Подкрепям инициативата на Арт Виза за скъсяване на дистанцията с публиката и смятам, че това е важно и значимо за както за творците, така и за зрителите. В галерията влизат заинтересовани почитатели на изкуството, а в общината хората са заинтригувани след досега с изкуството и съпреживяват непринудено изкуството... Такива прояви събуждат чувствителността на хората. Обществото има нужда от това!” – Царимира Георгиева.

 

Добре дошли и разгледайте изложба „Да бъде лято…” експонирана в община Дупница до 29 юли 2015!

 

Ценова листа на изложбата можете да изтеглите от прикачения файл.

 

Арт Виза България

Снимка: Арт Виза Българияprice list exhibition Carinira Georgieva - Dupnica