Румен Статков

Румен Статков


Румен е роден на 23 април 1961 г.

1975-1980  Завършва Художествена гимназия за изящни изкуства в София.

1980-1985 Организира девет самостоятелни  изложби в София, Бургас, Варна, Мичурин. Участва в над 20 поредни национални изложби в цяла България. Става член на Ателието на младия художник.

 

1985-1990 Завършва Художествената академия, специалност графика, при проф. Петър Чуклев. Участва активно в организирането на първата галерия за студенти в София.

1990-1992 Илюстрира множество книги. Автор на текстове и рисунки за серия от детски книжки.

Участва в политическата реклама (постери, плакати, календари, клипове и други проекти, одобрени и реализирани в областта на българската реклама).

Създава повече от 1000 рисунки, портрети, шаржове и композиции с историческо значение в новия период на България.

Румен Статков за първи път организира самостоятелна изложба в Народното събрание (рисунки, композиции и шаржове на съвременни политици). Залата на Клуба на парламентариста в Народното събрание е открита за серия самостоятелни изложби.

Съвместно с БНТ в залата на „Шипка“ 6 Румен Статков организира първата изложба с рисунки, портрети, шаржове и композиции от Великото народно събрание.

 

1993 Участва в създаването на 7 филма за националната телевизия, озаглавени „Румен Статков - картини и визия“ - живописни експресии, вдъхновени от изпълнението на световноизвестния български бас Борис Христов и фолклорния ансамбъл „Филип Кутев“ - режисьор Хачо Бояджиев. Тези филми са използвани за представяне на България в Япония.

 

1993-1995 За първи път в залата на Съюза на архитектите в България Румен Статков представя цикъла си „Послание към света“, плод на седемгодишна работа, съставен от 33 композиции, формат 100/80 см, рисувани с туш и перо - опит за творческо и философско осмисляне на съвременния свят. Организирани са няколко представяния на „Посланието“ съвместно с Британския съвет, Отворено общество, общините на Варна и Бургас, галерия „Арета“, Националния клуб на приятелите на Европейския съюз, чийто член е и самият автор.

 

1995 Румен Статков предлага проект за национален герб, носещ ярко изразена национална символика.

През този период авторът създава няколко фрески и гравюри на стъкло в София и Варна, изпълнява множество поръчки за живописни композиции на обществени места - портрет на Давид Сасунски за Армения, Рамаяна - за индийски ресторант в София, стенопис в БОДК, портрет на св. София и др.

Румен Статков е автор на няколко живописни цикъла - психологически портрети на световноизвестни личности (Моцарт, Шекспир, Салвадор Дали, Нострадамус), серия портрети на живата природа (морето, вълната, гората и др.), серия портрети на животни, птици и растения. Художникът разработва и цикъл от портрети на вечността (портрет на небето, въздуха, земята, огъня и др.).

Авторът проявява интерес към живота и дейността на световноизвестни съвременници - рисува портрети на Хуан Карлос, Алберт II и др.

1998 На 44-ата Генерална асамблея на НАТО в Лисабон е одобрена идея на автора, свързана с негово художествено произведение. В Лисабон Румен Статков открива поредната си самостоятелна изложба портретни рисунки на известни личности, присъствали на асамблеята, сред които Негово Величество Симеон II, Алфред Каен, кметът на Лисабон и др.

Над 800 са портретите, собственост на известни съвременници, сред които Бил и Хилари Клинтън, от които получава благодарствени писма, Хавиер Солана, генерал Уесли Кларк, Маргарет Тачър, Хелмут Кол, Михаил Горбачов, Жак Ширак.

 

Румен Статков е автор на 50 самостоятелни изложби, последните от които:

ноември 1998 - Лисабон, Португалия - портретни рисунки

юли 1999 - Национален дворец на културата, София - живопис и цикъл „Послание към света“

септември 1999 - Анталия, Турция - живопис

юли 2000 - Форкалкие, Франция - живопис

ноември 2000 - Марсилия, Франция - живопис

април 2001 - Варна - живопис

юни 2001 - Форкалкие, Франция - живопис

октомври 2001 - Клуб Маестро, София

март 2002 - Народно събрание - Република България

април 2002 - 50-а самостоятелна изложба - Министерство на външните работи на Република България

септември  2004 - Културен център „АМОРК“, Баден Баден - Германия

ноември  2004 - Централен Военен клуб, София

май 2005 - Москва - Живопис

юни 2005 - Москва - Импресия на стъкло по музика на водата от Хендел, съвместно с клуб “Московские ассамблей” и Посолство на Република България

октомври 2005 - Москва - мастерклас, участие в международен фестивал Библиеобраз

декември 2006 - Булбанк - изложба живопис

февруари 2007 -авторът е награден с орден "Ломоносов" от Национален Комитет на Русия

март 2007 - "Каменната книга на България" - Национален Археологически музей - София

юли 2007 - "Между небето и Земята" - живопис - Фестивал на Фестивалите - гр. Несебър

юни 2008 – международен пленер – живопис – Русалка

август 2008 – пленер – живопис – гр. Вършец

април 2009 – “Избрани портрети” – изложба-живопис - Столична Библиотека

Живописни платна, графики и рисунки на Румен Статков са притежание на частни колекционери, галерии и институции в много държави по света.

2010 – “Честване на Великото народно събрание“ – шаржове, Народно събрание

2010 – “Скрита реалност“ – арт център “Хармония“, Варна

2011 – “Българската вечност“, живопис – арт галерия “Париж-Москва“, София                                                                                              2012 – 9 май  Миг от многообразието – живопис  Европейски информационен център София