Римски град Деултум – с. Дебелт

Област Бургас


Римски град Деултум – с. Дебелт

Преди около 3000 г. тук имало голям тракийски град – важно пристанище и тържище на име Добелт,  т.е. „място между две блата”, защото вместо от крепостни стени било надеждно защитено от блата. Освен това било на кръстопът - от Черно море за проходите в Балкана и от Дунав за Византион (днес Истанбул).

 

Докато търговците разтоварвали от корабите стотиците амфори със зехтин, вино и маслини и товарели дървен материал, жито, осолена риба и мед, моряците седели в кръчмите и играели комар. Костените и керамичните зарчета дрънкали по дървените маси, пияните мъже подвиквали и често не забелязвали, как трезвите домакини сменят истинските зарчета с фалшиви, за да спечелят най-големия залог...

 

Походът на персите, начело с Дарий І, през VI в.пр.Хр. прекъснал тези забавления и най-вече търговията. Но след около стотина години всичко си дошло на мястото -  търговията потръгнала и в добелтските кръчми отново задрънчали зарове.

 

За известно време Дебелт бил резиденция на Филип ІІ Македонски, по-късно, през I в.сл.Хр., римляните завладели пристанището и разбира се, построили крепост, а в околността раздали земя на ветераните от Осми Августов легион. На римските карти колонията е отбелязана като Деултум, което също значи Двублатие, независимо, че ветераните пресушили част от блатата и ги превърнали в обработваема земя.

 

Търговията обаче продължавала с пълна сила не само по времето на римляните, но чак до края на XIV в. В града били издигнати масивните сгради на църква. Тук още през I в. сл. Хр. дошъл Апостол Андрей и основал една от първите християнски общини, по-късно епископия. И най-важното - открита е митница, единствената ранносредновековна в Европа.

 

В края на XIII в. обаче пясъкът, нанасян векове наред от реките, които се вливат в Мандренското езеро, прекъснал връзката на езерото с морето. Дебелт престанал да бъде пристанище, западнал и изчезнал.

 

Ако се разходите до археологическите разкопки край Дебелт, може би в призрачните сенки на летния здрач от масивните зидове ще се покажат безплътните жрици на езическата богиня на Луната, подземния свят и прераждането, Артемида Фосфорос, и ще ви отведат в прекрасното светилище, за древния ритуал с вино и огън в чест на богинята. 

 

Любопитни факти:

1. Римският град Деултум възниква като тракийско селище, по римско време става колония за ветераните от VIII Августов легион.

2. Тук се намира единствената проучена в Европа средновековна митница, в която Византия изплащала ежегодния си данък на България.

3. От тук е преминала първата делегация, изпратена от цар Борис I до Константинопол да преговаря за покръстването на българите.

4. Римски град Деултум е сред Чудесата на България.

5. Туристическа забележителност за културно-исторически туризъм.

6. Културно-исторически паметник, част от културно-историческото наследство на България.

 

 

Автор: Чудесата на България, вестник „Стандарт” / Топ 10 чудеса за 2011