Рилски манастир

Област Благоевград


Рилски манастир

Преди около 1100 г. в Рила дошъл юноша, останал сирак. Той бил раздал цялото си имущество на бедните, приел монашеството и избрал да се скрие в гъстите гори от суетата на света. Казвал се Йоан.

 

Според преданието неколцина негови съселяни, тръгнали на лов, случайно видели единственото, което бил оставил за себе си - една крава с теле. Заклали ги и натъпкали месото в торбите си.

 

После намерили Свети Йоан. Той обядвал сух хляб и вода. Поканил ги да хапнат и те. Селяните се нахранили до насита, а върху каменната софра стояло все същото парче хляб. Когато си тръгнали, месото в торбите им замирисало. Те го изхвърлили, но ги нападнали змии и ги гонили чак до селото.

 

Мълвата за това чудо се разнесла надалеч и към Свети Йоан започнали да се стичат хора. Мнозина оздравели, след като той се молил за тях. Други решили да последват примера му и да останат при него в гората. Така бил създаден манастирът.

 

Няколко години преди смъртта си Свети Йоан се оттеглил в малка пещера. Когато починал, бил погребан в каменна гробница до пещерата. Хората вярват, че който успее да премине през теснината в пещерата, не е грешен.

 

Потокът от вярващи към Свети Йоан не намалял след неговата смърт. Напротив, чудесата, извършвани от неговите мощи, превърнали манастира в един от най-големите поклоннически центрове на средновековна Европа.

 

В средата на ХIV в. обаче на Балканите започнало османското нашествие. Затова местният владетел Хрельо Драговол издигнал на сегашното място на манастира укрепен каменен комплекс от жилищни сгради, отбранителна кула и малка църква.

 

През следващите столетия обителта няколко пъти била разрушавана, но винаги била възстановявана, за последен път - в началото на ХIХ в. Тогава са построени 24-метровите каменни стени на основните сгради, главната манастирска църква, изписана отвън и отвътре, и уникалният комин на старата магерница. От средновековния комплекс е останала само впечатляващата кула със скрит параклис на последния етаж.

 

Погледнат отгоре, манастирът прилича на спирала. Спиралата на времето, сякаш застинало в поклон пред величието на природата и силата на човешката вяра.

 

Поклонете се и вие, и ще се почувствате част от вечността...

 

 

 

Любопитни факти:

  1. Турските султани потвърждават статута на манастира, даден му от българските царе.
  2. Най-старата сграда в комплекса е каменна кула, построена от местния феодал Хрелю през 1334-1335 г. Непосредствено до нея стои и малка църква от 1343 г.
  3. Днешният вид на обителта е оформен през 1837 г.
  4. Рилският манастир е сред Чудесата на България.
  5. Туристически забележителности за културно-исторически туризъм.
  6. Културно-исторически паметници, част от културно-историческото наследство на България.

 

 

 Автор: Чудесата на България, вестник „Стандарт” / Топ 10 чудеса за 2011