Позлатен грифон получи за Бургас във Велико Търново

24.04.2012г.

Позлатен грифон получи за Бургас във Велико Търново

Област Велико ТърновоНаграда "Позлатен грифон" за проектите възстановяване и реставрация на Аква Калиде и остров "Света Анастасия" получи община Бургас на международното изложение "Културен туризъм" във Велико Търново. Най-високото и престижно отличие на туристическата борса се връчва за динамично развитие на дестинация на културния туризъм.

 

Призът е реплика с позлата на бронзов пандантив с грифон, открит от великотърновския археолог Мирко Робов по време на разкопки през 2008 г. в участъка пред църква №14 на хълма Трапезица. Той е с размери 2,3/2,5 см. и дълб. 0,75 см.

 

Призът бе връчен от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добревна заместник – кмета на Бургас Йорданка Ананиева.

 

На финалната церемония на изложение "Културен туризъм" бяха връчени и наградите от 8-то издание на Международния филмов фестивал "На източния бряг на Европа". На него бяха представени 25 филмови продукции на туристическа тематика от България, Аржентина, Индия, Гърция и Белгия.

 

Деветото издание на туристическата борса във Велико Търново се проведе в периода 19 – 21 април, с подкрепата на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. На нея се представиха фирми, информационни центрове, неправителствени организации и културни институти от цялата страна и чужбина.

 

Арт Виза България