Поетът - музикант Венцислав Йорданов ексклузивно за "Тихи нощи"

27.04.2014г.

Поетът - музикант Венцислав Йорданов ексклузивно за

"Тихи нощи" - новата поетична книга на поета-музикант Венцислав Йорданов, се оказа прекрасно четиво за релакс и наслада. Както винаги, Венци не изневери на почитателите си и ги изненада с много романтика, красиви спомени, нестандартни сюжети на сбъднати мечти и... много любов. Вълнува се преди премиерата много и вярва, че ще успее да зарази с оптимизма си да претворява тъгата в любов, всичките си приятел. За Арт Виза Венци даде предпремиерно интервю, в движение - за нещата, за които не пише и рядко говори.

 

Представянеto „Тихи нощи” ще се състои на 30 април 2014 г. в София Лайф Клуб. Началният час на събитието е 19 часа, а в програмата на вечерта са включени концерт на вокална формация „Нова Музика“ с ръководител Аделина Колева, изпълнения на Тодор Върбанов, Константин Цеков от ФСБ и други. Стиховете ще бъдат представени както от самия автор, така и от актьора Пламен Манасиев, а водещи на вечерта ще бъдат Георги Любенов и Даниела Капинчева.

 

Венци, защо "Тихи нощи" е името, твоята поезия е музикална:)?

 - Вървейки в тихите майски нощи на далечната 1985 година, дочух първите тихи стъпки някъде до мен, а всъщност това беше усещането за липсващия човек. Забързан 17 годишен ученик, усетих празнотата на човека до мен като едни тихи стъпки, които вървят и ме следват, само в тихото на нощта. Понеже години преди това бях завършил музикалното си образование по цигулка - първо научих нотите, а след това буквите, много лесно се преплитат ноти и звуци, смесени с технологичното усещане на радио и телевизионния инженер.

 

Опиши ни картините в стихосбирката - сезони, любими сюжети, какво е същественото за сърцето и душата в нея?

 - Картините в стиховете ми до скоро да кажем - началото на тази година или рожденния ми ден, бяха някак романтично тъжни. Не отчайващи, а пропити с онази лека тъга, която се прокрадва във душата на самотния в нощта творец, който вечер сам си пие кафето в кварталното барче, отпускайки се за минути след дългия ден, когато истинските мъже пият алкохол, а той твореца с кафе прелива денят към нощта, зимата с настъпващото ранно лятна пролет и бързащата есен…

 

Как се пишат стихове във време на такава политическа и икономическа криза, и промени ли се посоката на творбите ти, заряда им, височината на полета?

 - Политиката е най-ужасното нещо, с което хората могат да се занимават, когато нямат смислени цели без да ги интересува кой какво прави и защо. Да, от начина на управление зависи до голяма степен живота на хората, но не винаги. Най-важното нещо за успеха на един човек е цялостта на семейството му. Говорим за законен брак, а не измисленото от човеците "неангажиращо съществуване”, което е основен фактор за успешна кариера и смислен живот. Провален брак, провален живот! Любовта, първичната, онази - чиста, наивна, тинейджърска, е движещия фактор на щастието в живота на двама души. Това са закони по-силни от нас и всичките други оправдания на човеците, защо и какво се случва с живота им, са техни заблуди. Хората ще са истински щастливи, когато спрат да се интересуват от политиците и ужасните новини в медиите, които влияят на живота им.

Някога срещнах семейство на 93 години с почти 75 години брак и те не бяха болни, прегърбени, изморени от живота. Бяха преживяли ужасите на две войни, отгледали 3 поколения деца, дали им пример какво е истинската любов и цената, която трябва да платят, за да могат да се обърнат един ден в края на дните си и да кажат: Струваше си да го направим, изпълнихме си мисията, а цената, която платихме е егоизма, от който се освобождавахме всеки ден.

 

Всъщност поезията твоя сбъдната мечта ли е или твоята втора природа? - как се съчетават нещата със недотам поетичната реалност, около нас?

 - Поезията, както музиката, художествените занаяти и танца, а сега и мултимедията като една съвременна съвкупност и синтез от традиционните изкуства, е състояние на духа, което може да се отрази със съответните изразни мултимедийни средства. За мен истинските неща не се творят по поръчка. Не знам как да се вдъхновя по поръчка, да заповядам на душата ми да преживее нещо. Това е моя трактовка за стойностните неща, които остават като шедьоври за поколенията, а не творба чута, видяна и захвърлена в праха. Да, посредством голямата общодостъпна среда на социалните мрежи, се принизи стойността на истинското изкуство. Изкуството и в частност поезията, са за масите (за хората), а не масови. Да, всеки ако се напъне, може да напише стих от зор, както казваше моя учител в поезията Радой Ралин, но въпроса е тук - до колко хора достигайки ще има ефекта на положително емоционално въздействие, което да води до създаване на ценности.

 

Какво стои на дневен ред след "Тихи нощи" ?

 - Една инженерна книга учебник, записи на пиано инструментали, правене на мултимедиен спекатакъл "Тихи нощи" като различна музикално-драматургична постановка със: стихове, музика, танц и ефекти, и най-вече изживяване на истинското щастие на двама души, събирали съдбите си и вървейки заедно в една посока.

 

Арт Виза България