Паметникът на Шумен стана жив постер

30.04.2013г.

Паметникът на Шумен стана жив постер

Паметникът „Създатели на българската държава“ в Шумен днес осъмна опакован от огромен постер от хиляди рисунки, изобразяващи букви от българската азбука.

 

За инициативата под наслов „Живият постер“ през последните шест месеца са били създадени общо седем хиляди минипостера от възпитаниците на 20 училища, детски градини и социални домове като част от проекта на общината „Шумен – живият град”, научи Арт Виза България. Проектът вече втора година се провежда в общината, а инициативата е кулминация на неговия първи етап.

 

В дизайна на колажа рисунките са разположени така, че буквите да изписват името на града.

 

Паметникът е открит през 1981 година като част от честванията по повод 1300 години от основаването на българската държава. „Опаковката“ на паметника ще остане поне месец върху него, за да покаже на колкото се може повече шуменци творчеството на техните деца и да ги мотивира да обръщат още по-голямо внимание на писмеността и културата.

 

За първи път в историята на града се прави подобен проект, както и за първи път предишния ден 12-часов концертен маратон в парк „Студентски“ даде възможност на хиляди шуменци за чуят и видят най-доброто от културните постижения на града.

 

„Шумен – живият град“ е проект на община Шумен, който има за цел да обогатява културния живот на жителите на Шумен и да работи за утвърждаването на града и региона като център на духовността, знанието и творчеството.

 

Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България.

 

Арт Виза България

Снимка: M3 Communications Group