Официално отвориха могилата "Оструша" за туристи

25.08.2012г.

Официално отвориха могилата

Област Стара Загора

 

Тракийската могила "Оструша" вече може да покава тайните си на туристи. Това стана възможно след официалното откриване на обновената и модернизирана защитна пострoйка на гробницата изградена от 2 монолитни каменни блока с обща тежина 60 тона. В могилата е открит конски скелет, оръжия, сребърна кана, сребърни украси (апликации) за конска амуниция, фиала, монети на Филип II Македонски, керамични съдове и други предмети с висока художествена стойност.

 

Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, заедно с кмета на община Казанлък Галина Стоянова и зам.-изпълнителния директор на "Мини Марица Изток" ЕАД Иван Караиванов, прерязаха лентата на новото съоръжение. Реконструкцията и модернизацията на защитната постройка бе финансирана с дарение от "Мини Марица Изток" ЕАД в размер на 15 хил. лв.

 

Могилата е била изградена около средата на ІV в пр.Хр. Открита е през пролетта на 1993 г. Гробницата се състои от шест помещения - кръгла камера, квадратна камера, две правоъгълни помещения и централна камера - саркофаг. Досега достъпна за туристите бе само централната камера. Тя е издълбана от единствен монолитен гранитен блок и тежи около 40 тона, а заедно с каменния покрив надхвърля 60 тона. Камерата е уникална с оформлението на тавана, който е релефен и във всяко квадратче има красиви цветни изображения. Най- добре запазена е фреската, изообразяваща красива дамска глава. С реконструкцията на гробично-култовия комплекс и обновяването на защитната постройка, е възможно вече да се разглеждат и основите на светилището, съставени от внушителни гранитни късове. В гробницата е инсталирано и специално осветление, а темпетурата и влажността в камерата се поддържат в определени граници с климатична инсталация.

 

С отпуснатите от финансовото министерство 1,5 млн. лв. през есента ще бъде готов новият устройствен план на Долината на царете. "Това ще бъде първата реална стъпка за стартиране на процедурата този уникален комплекс на тракийската култура да влезе в списъка на световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО, коментираи зам.-министър Маринов. С "Оструша" и още 9 гробници община Казанлък ще участва на изложението в Токио през октомври т.г.

 

На церемонията по откриването зам.-министър Иво Маринов се сдоби с реплика на златния киликс, открит в гробницата "Голяма Косматка", а зам.-изпълнителния директор на "Мини Марица Изток" Иван Караиванов получи грамота и паметен плакет на община Казанлък, като израз на благодарност за оказаната подкрепа и съдействие.

 

Арт Виза България