Откриха столицата на първата тракийска държава в Средна гора

20.08.2013г.

Откриха столицата на първата тракийска държава в Средна гора

След 130 години безуспешно търсене, археолозите откриха столицата на най-древната тракийска държава - тази на одрисите. Градът е локализиран на връх Кози грамади в Средна гора, над Хисар и Старосел. Водач на експедицията е заместник-директорът на НИМ доц. д-р Иван Христов.

 

Храмът се намира на няколко километра от Старосел. Видни са огромни крепости, изградени от еднотонни каменни блокове с правилна форма и перфектно обработени. Предположението е, че това са "Замъкът на Одриския владетел" и "Светилището на Зевс", защото в началото на август тук бе открит и голям оброчен релеф на античния бог на боговете Зевс.

 

Единият храм е с размери около 50 квадратни метра, вътре има 4 олтара и се намира на 1356 метра надморска височина, информира вестник "Марица". Край олтарите са открити оброчни плочи с изображения на Зевс и Хера. Според археолозите храмът е изграден около VIII век пр. Хр. и е използван до към V век, когато християните го разрушават. "Няма друго такова нещо в България", коментира Божидар Димитров.

 

До столицата на одрисите се стига по 7-8 км черен път, само с джипове. Двете древни светилища и тракийската владетелска резиденция над Старосел могат да се сравняват по значение само със свещения град на инките - Мачу Пикчу, коментират археолозите.

 

Одрисите са тракийско племе, населяващо териториите, простиращи се до завоя на река Тонзос при Кабиле до долното течение на река Хеброс. Живели са в периода от 5 в. пр. Хр. до 6 в. сл. Хр. Те са първите от всички тракийски племена, които създават своя трайна държава.

 

На мястото са открити: керамика, амфори, керемиди с лаково покритие, подобни на тези в големия тракийски обект край с. Васил Левски, Карловско, проучван от археолога Костадин Кисьов, което доказва, че те са изработвани в една и съща работилница.

 

Според доц. д-р Иван Христов, откритието е доказателство, че на връх Кози грамади се е намирал най-големият политико-религиозен център в тази част на Тракийската равнина, който контролирал огромна територия - цялото Карловско поле, Хисарското поле и част от Пловдивско.

 

 

Арт Виза България