Откриха двореца на хан Омуртаг край Силистра

30.11.2012г.

Откриха двореца на хан Омуртаг край Силистра
Търсеният десетилетия дворец на хан Омуртаг се оказа на 15 км от Силистра. За него се знае благодарение на известния надпис на Омуртаг върху колоната в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново. Бил е разчетен от известния наш учен Веселин Бешевлиев, но съдържащите се описания на местоположението му не са се оказали достатъчно ясни и само указвали, че той е край Дунав. Че дворецът на хан Омуртаг се намира в Дръстър свидетелства надпис върху колона, напълно идентична с тази от "Св. Четиридесет мъченици" в Търново. На нея се чете: "Ювиги хан Омуртаг", написано с гръцки букви. Самият дворец изобилства с още многобройни други надписи и колони. Архитектурата му повтаря ханския дворец в Плиска, а цялостният план на селището прилича този на първата ни столицата, само че е още по-добре укрепено. За това свидетелстват останките от 14-метрови стени, подсилени с на гъсто разположени издадени кули, от които нападатели са подлагани на кръстосан обстрел. В рамките на обекта е открито и капище (eзически храм) - второто по-големина след онова в Плиска. Дворецът на хан Омуртаг е бил ханска и царска резиденция чак края на Х век. Същевременно е използван като отбранителна крепост срещу нашествията на маджарите.


По време на разкопките е открит и патриаршески дворец с открити много уникални миниатюрни икони от сребро. Релефът им е в стила на т.нар. неомакедонска школа. В средата им има изобразени архангели, държащи символите на царската власт, които потвърждават писмените извори от епохата, според които през Х век българските патриарси са ръководели църквата именно от Дръстър. Последният от тях - Дамян, е пленен през 971 г. заедно с българския цар Борис II, когато византийският император Йоан Цимисхий превзел града.


Дворецът на хан Омуртаг е запазил военните си функции и след падането на България под византийска власт. Разрушен е през ХI век, най-вероятно от нахлуващите по това време в българските земи печенези и узи, след което е изоставен и постепенно е потънал в забрава.

 

Арт Виза България
Снимка: вестник "Стандарт"