Община Дупница – най-желана от творците за изложби

21.01.2016г.

Община Дупница – най-желана от творците за изложби

Община Дупница получи специална грамота на финал на 12 месечното си участие в националната инициатива за позициониране на изкуство в градска среда „100% България – докосни изкуството“. За времето на проекта от 12 месеца, в Дупница бяха показани повече от 365 произведения на съвременното изкуство, а 21 от тях бяха закупени и намериха свой нов дом. В сградата на общината вече има нов дух, започнаха да се създават нови традиции, по приветливо и гостоприемно е – средата е видимо променена. Не на последно място творците се радват на сериозен интерес и продават, което неминуемо оказва влияние на мотивацията и самочувствието им, отваря сетивата им и за нови произведения. Почетната грамота за специални заслуги в областта на изкуството и създаването на нови културни традиции получи зам.-кметът по европроектите на общината -  Красимир Георгиев. На събитието - на 20 януари 2016 г., което бе съчетано с нова изложба, присъстваха всички регионални медии, кметския екип, много художници, представители на бизнеса и граждани.

 

Проектът, който предлага нов подход в менажирането на съвременно изкуство, съчетан с нестандартна артвизия за българските общини, се оказа  не само ефективна публичност за българските творци, но и решение на културния проблем – как да изкуството да заработи в полза на обществото със съдействието на институциите. Формулата представена от АРТ ВИЗА БЪЛГАРИЯ - медиа и галерия чрез артпроекта „100% България – докосни изкуството“, стартиран с 6 общини в югозападна България (Благоевград, Кюстендил, Дупница, Петрич, Струмяни и Сапарева баня) в Деня на будителите през 2014 г. с изложба на големия наш художник – акад. Никола Манев в Благоевград, даде сериозен резултат и намери нов дом на повече от 50 картини на български автори.  

 

„Радвам се, че община Дупница оглави класацията за предпочитана сцена за култура и изкуство в Югозапада. Всички, наистина сме много доволни от резултатите и приятно изненадани от ефективната промяна на средата в сградата на общината. Изкуството е нещо, което може да даде криле даже в най-трудни моменти и е белег за културната идентичност на един народ, който не трябва да бъде игнориран, а напротив – трябва да бъде насърчавано развитието му и да бъдат показвани произведенията на най-добрите автори, там където могат да бъдат видени от всички. В този ред на мисли сградата на общината е наистина много подходящо място за това. Това е интересна провокация и за всички гости на общината…“ – думи на Красимир Георгиев, зам.-кмет на община Дупница.

 

„Предвид високите резултати, инициативата ще продължи, а опитът ще бъде пренесен и развит на територията и на други общини в страната“, обещаха организаторите от АРТ ВИЗА БЪЛГАРИЯ.

 

Арт Виза България