Модерни и специални със steampunk

09.05.2013г.

Модерни и специални със steampunk

Steampunk  бижута, вдъхновени от мистиката на насекомите и красотата на флората с механизми и части от часовници, показа в Планет арт подиум 23 годишната дизайнерка Златина Гочева.

 

До тук почти всички часовници, които тя е използвала за своите бижута са руски или швейцарски, от периода 1950-1980. Допълнителните механизми и части поръчва от Америка и Великобритания.

 

Като образование Златина е графичен дизайнер и илюстратор. Мечтае да се реализира още по-успешно зад граница, където Steampunk бижутерията е изключително популярен стил, както и да направи марката Godesign престижен избор (http://godesignjewelry.com).

 

 

Златина, разкажи ни за началото. Страхуваше ли се?

 - Както за всяко начало бих казала, че и това начинание беше трудно и изискваше много усилия - за намиране на часовници, за прилагане на най-успешната технология за лепене и комбиниране на елементи.

 

Кой ти помогна? 

 - Около мен нямаше никой, който професионално да се занимава с изработката на бижута, но моето семейство ме подкрепи в това начинание с нови идеи за този нестандартен тип бижута.

 

Как дойдоха часовниците?

 - Обикновено черпя вдъхновение основно от интернет, като най-бърз и достъпен източник на информация - сайтове за визуални изкуства, арт и блогове. Така попаднах на този стил - Steampunk, който тогава не беше популярен в България и реших да опитам.

 

Помниш ли кой беше първият ти клиент?

 - Имам бегли спомени, тъй като това беше преди 3 години, но мисля, че леля ми си купи едно от моите първи колиета с часовников механизъм.

 

Сега продаваш основно през Фейсбук. Какви дами носят твоите бижута? – много точни, много строги, много делови и ли такива, които обичат да са изглеждат много различно?

 - Тъй като бижутата ми се продават основно онлайн, не винаги имам представа  какъв стил притежават моите клиенти.  Все пак имам и удоволствието да познавам някои от тях - това са както изискани бизнес дами, популярни български актриси, водещи на предавания, така и млади жени, които се стремят да бъдат различни. Имам и клиенти и сред силния пол, за които изработвам ръкавели и игли за вратовръзки.

 

Работят ли твоите часовници - обици?

 - Не,  не работят, тъй като използвам механизми от стари неработещи часовници. Случва се да монтирам и работещи, чиито живот продължава на мое колие, пръстен или обици.

 

Имаш ли бижу – работещ часовник?

 - Да, имам. Според мен има някаква магия в тиктакането на механичните часовници, за която всяка пружинка и зъбно колело спомага.

 

А какви дрехи трябва да носим с бижута - часовници?

 - Бижутата, които изработвам са в няколко категории - строги, които са подходящи за вечерно, официално облекло.  Флоралната серия  и вдъхновената от насекоми, може да допълни всеки дрескод - от ежедневния -  спортно-елегантен до вечерния – строго официален.

 

Златина, кое определя цената на твоите бижута – колко стар е часовникът ли или неговата цена и марка?

 - Почти всички часовници, които използвам са руски или швейцарски, от периода 1950-1980, така че това не е определящо. Материалите, които използвам са по-важния фактор, тъй като ги поръчвам от Америка и Великобритания. Цената се определя от това колко сложен е моделът, колко елементи съм съчетала  и колко време съм отделила в изработката на едно бижу.

 

А идвало ли ти е наум да създадеш собствена марка часовник?

 - Досега не бях мислила в тази насока, но аз съм графичен дизайнер и илюстратор, рисувам много и бих могла да създам мой дизайн на часовник. Към момента предпочитам да гледам на часовниците като дейтали от бижута и да създавам уникални и различни изделия от тях.

 

Какви са новите ти мечти – свързани с модата ли са или с нещо друго?

 - Ако под мода, разбирате и направленията в модните аксесоари, където попадат и моите бижута, да,  мечтите ми са да се реализирам още по-успешно зад граница, където Steampunk бижутерията е изключително популярен стил.

 

Искаш ли да промениш нещо по отношение на вкуса на българката?

 - Като цяло, българките са жени, които много държат на външния си вид, обличат се елегантно, в крак  с модата, за разлика от жените  в Западна Европа.  Далеч от предпочитанията ми са натруфените бижута, облекла, които граничат с кича.

 

Арт Виза България