Манастирът "Св. Пантелеймон" край Велики Преслав очаква монах от Атон

25.11.2011г.

Манастирът

Област Велики Преслав

 

Послушник от Атон ще бъде ръкоположен за монах в манастира "Св. Пантелеймон" в едноименната местност край Велики Преслав. Църковната церемония е насрочена за неделя, когато Негово високопреосвещенство митрополит Кирил ще ръкоположи в наскоро открития параклис в сградата първия свещеник за Патлейнския манастир.

 

Преславският манастир бе първия продаден на търг у нас, чиято огромна сграда продължава да се руши. Обособеният параклис към него ще се обслужва от чакания да пристигне монах. Новината за него дойде паралелно с дадения старт на туристическия проект за близо 3 млн. лв. и с подготовката на новия проект за туристическите маршрути, в който е включена и местността Патлейна с археологическите находки от IX в. и с природния резерват на див рошков и жълтото урумово лале.

 

Патлейнския манастир "Св. Пантелеймон" се намира до град Велики Преслав. Основан е през ІХ в., а е разрушен през ХІ век. Запазените останки от манастир са открити при археологически разкопки 1909-1914 година.

 

Патлейнският манастир представлява комплекс от кръстокуполна черква и жилищни и стопански сгради, оформени в три двора – молитвен, жилищен и стопанско-производствен. В керамичните и стъкларските работилници на манастира са били създавани уникалните образци на църковното изкуство на преславската школа.

 

Смята се, че в Патлейнския манастир са живяли и творили учениците на свв. братя Кирил и Методий св. Климент Охридски и св. Наум Преславо-Охридски. Тук умира през 907 г. като монах св. княз Борис Покръстител.

 

Откритата в Патлейна мозаечна икона на св. Теодор Стратилат (Х в.) е едно от най-забележителните произведения на българското изобразително изкуство от времето на Първата българска държава.

 

Автор: Арт Виза България / По материал на в. "Шуменска заря"