Мадарски конник и крепост

Област Шумен


Мадарски конник и крепост

Според учените релефът е направен преди около 1300 години, в началото на VIII в. Как - остава загадка?!

 

Едни твърдят, че конникът е Хан Крум, а релефът е направен по заповед на Омуртаг, други виждат в ездача хан Тервел, а трети самия бог Тангра. Една от най-модерните хипотези е, че релефът е каменен хороскоп на България и показва точното разпределение на звездите и планетите, изобразени като човешка фигура и животни около нея в момента на основаването на Велика България на 8 април 165 г. или когато е присъединена тази територия.

 

В пещерата под конника има светилище. Погледнато отдолу то прилича на храм с купол - наполовина от скала, наполовина от небе. От пещерата извира малка рекичка, която хората в Шумменско разказват, че символизира Реката на живота.

 

На платото над светилището има останки от средновековна крепост, известна като Мадарската крепост, в която през X в. се е укривал дори българският цар Симеон.

 

На около 20 км от Мадарската крепост се намира друга висока крепост - Шуменската. Хората се заселили в района преди около 6000 години, а първото укрепление било издигнати още по време на Троянската война. Най-голяма крепостта била през Средновековието, когато имало дори монетарница. Според преданието тук се напира дори една от резиденциите на българските царе, а някъде в подземието на Шуменската крепост се намира скрито царско съкровище, което още не е намерено.

 

Зад останките на крепостните стени има руини от стотици къщи и църкви.

 

Любопитни факти:

1. Мадарският конник е единствената по рода си склупторна композиция в Европа изсечена в скала на 23 метра от основата й .

2. Археологическият резерват "Мадара" пази доказателства за човешка дейност от 4000 г. пр.н.е. до XV в.

3. Шуменската крепост е основана още от траките и е просъществувала до 1444 г., когато кръстоносците на Владослав II Агело я разрушават.

4. Мадарският конник и Шуменсата крепост са сред Чудесата на България.

5. И двата обекта са туристически забележителности за културно-исторически туризъм.

6. и двата обекта са културно-исторически паметници, част от културно-историческото наследство на България.

 

 

Автор: Чудесата на България, вестник „Стандарт” / Топ 10 чудеса за 2011

 

 

 

Под Конника мият очите си със сълзите на хан Крум

 

Хан Крум, който набучил главата на императора Никифор Генник на кол и пил вино от нея, вероятно е бил коравосърдечен човек. И сигурно с железен характер, за да въведе първите писани закони в България - да нареди за кражба да се отсича ръка, а лозята да бъдат изкоренени заради пиянството на народа си.

Същият този безпощаден човек може би е плакал само веднъж в живота си. Сълзите му обаче потичат като ручеи и бликат и до днес. Те се стичат по скалите над Голямата пещера на крачка от Мадарския конник, а хората ги наричат "живата вода".

Легендата разказва, че чудото се случило през лятото на 811 г., обяснява Борислав Борисов, главен уредник на националния историко-археологически резерват "Мадара". Император Никифор Генник поел на поход към България. Хан Крум разбрал, че не може да се мери с многочислената му армия, и предложил мир, но Никифор го отхвърлил. Това принудило хана да напусне столицата Плиска и да се скрие в крепостта на Мадарските скали. Тя била построена на най-високото място - оттам се виждала Плиска.

На 20 юли 811 г. византийците превземат българската столица без проблеми. Хан Крум праща по вестоносец втора своя молба за мир, но отново среща отказ. "Според византийски хронист Никифор се възгордял от успехите си и се отдал на пиршества и удоволствия, едновременно с това се развихрил и наредил разрушаване на града и избиване на невинни деца и жени", разказва Борислав Борисов.

Когато хан Крум вижда от убежището си опожаряването на Плиска, се разплаква. "Сълзите му потекли по скалите и останали в продължение на столетия", обяснява историкът.

Разбира се, версията с разплакания хан Крум не е единствена. Според различни източници водата всъщност е сълзите на боговете. Други смятат, че това са сълзите на трите нимфи - на водите, горите и природата, чието светилище траките изградили точно на това място.

Чиито и да са обаче, през годините хиляди хора са пили от тях.

От уста на уста се носи, че водата помага основно на заболявания на очите. Преди време жена с перде няколко пъти се измила. После дошла да черпи - без да стъпва на лекар, катарактата й изчезнала и пред погледа й "светнало". Имало и десетки туристи, които купуват от магазинчетата бутилки с минерална вода или безалкохолно, изливат ги и с празните шишета отиват да си напълнят от живата, разказват екскурзоводи.

Преди време специалисти изследвали състава на т. нар. жива вода и се произнесли: "Не е вредна, не е мръсна, може да се пие." Доказали карстовия й характер - все пак се стича по варовиковите скали.

Документ с показателите на водата не е запазен, но за посетителите, които се стичат всеки ден, той не е и нужен. Вероятно по-важно за тях е, че точно до малката пещера в близост до скалата с капещата вода се намира скален параклис. Той е построен още през XII-XIII в. и е кръстен на Панталеймон - светеца, който покровителства знахарите и лечителите.

Откъде всъщност извира водата, става ясно едва през 2006 г. Тогава скален къс се откърти, нарани малко дете и достъпът до пещерата бе забранен. На скалния венец над нея са изпратени алпинисти.

"После ми разказаха, че горе се натъкнали на нещо като тунел, дълъг около 30 м. В дъното му - езеро с дълбочина около 40 см, откъдето се стича водата. Дори единият от алпинистите - Чавдар, твърдеше, че в езерото са намерили жив рак", разкрива Борисов.

Водата капе по цялото протежение на скалния ръб. Някъде се губи, но на ъгъла между Малката и Голямата пещера направо тече. Там винаги има шишета, оставени от хората да се пълнят.

Столетия изворът, който се стича по скалите, не е пресъхвал. При най-сухите летни дни водата понамалява, но не спира да капе.

Според Борислав Борисов вероятно една от причините е, че в самата пещера температурата и зиме, и лете е обикновено около 10 градуса. Рядко пада под нулата или се вдига до 15 градуса.

В средата на 90-те г. учени от лабораторията за изследване на екстраординерните явления и феномени към Шуменския университет проучват Голямата пещера. Експериментът им е съвсем прост - поставят черга на една от пейките. Резултатът обаче е озадачаващ - дори само на чергата се усещат вибрациите от силното енергийно въздействие, припомня ръководителят на лабораторията доц. Йорданка Пенева.

"Според нас причината за това е голяма подземна река, която тече под пещерата. За съжаление не успяхме да проучим докрай тази хипотеза", сподели тя.

Радиестезисти също са мерили енергийното поле в Голямата пещера. Констатациите им са, че районът е силно енергиен. Най-мощно е въздействието на две места - в самото начало на пещерата и в дъното, където между два камъка има дърво.

"Още преди 7000 години праисторическите хора почитали скалите и водата, защото не можели да си обяснят природните явления. По-късно по тези места се заселват траките, които също обожествяват скалите. Хановете ни вдигали тук резиденциите си, за да отморяват на чистия въздух. Може би затова се смята, че тези скали излъчват енергия", разказва Борисов.

Твърди се, че преди решаваща битка воините ни лягали на определени скали, за да се заредят с омраза към врага и хъс за победа. Хора и сега споделят, че дланите им чувстват топлина над определени камъни, и че има участъци, в които главоболието им изчезва. "Тук често идват и екстрасенси, стоят с часове, твърдят, че така зареждат вътрешните си "акумулатори", описва шефът на музея.

Лично Варненският и Великопреславски митрополит Кирил е извършвал тук църковен брачен ритуал. Не е проследено обаче дали живата вода е спомогнала двойките да създадат здрави семейства за дълги години.

Сигурно е обаче, че живата вода даде тласък на много политически кариери. Преди да поемат кормилото на държавата, есента миналата година Росен Плевнелиев и Маргарита Попова пиха от нея. Унгарският президент, руският външен министър, посланиците на много европейски страни, родни депутати, министри, спортисти също са отпивали по глътка от магическата течност.

Заради силния енергиен център Мадара е едно от важните места за Бялото братство. Всяка година около 24 май тук идват по 400-500 души. Разпъват палатките си на скалния венец и три дни посрещат изгрева на слънцето.

 

Материал на вестник "24 часа"