Казанлъшката тракийска гробница - перла в историята на света

Област Стара Загора


Казанлъшката тракийска гробница - перла в историята на света

Преди четири и половина години археологът-траколог Георги Китов коментира ексклузивно за вестник „България” в Чикаго - “Местен бизнесмен от Казанлък спаси тракийска гробница като построи къщичка върху мястото, където иманяри бяха започнали да копаят. В края на годината получи от общината в Казанлък акт за незаконно строителство, но гробницата беше спасена.”

 

Публикуваме ексклузивното интервю след събитието на тема “Долината на Тракийските владетели”  дадено за българите в Америка

 

Д-р Китов има ли сензации около “ Долината на тракийските владетели”?

 - От 2004 г. насам има няколко сензационни открития в тази посока. Намерихме единствения категорично установен гроб на тракийския цар Сефт III. Това е сензация със световна величина, защото не всяка страна може да се гордее с това, че знае къде е гробницата на един от големите свои  владетели при това живял преди 2400 години.  Открихме и бронзовата глава на Сефт III, част от бронзова статуя – великолепно произведение на античното изкуство, вписано в листата на 10-те най- красиви произведения на античността. На 8 км от гробницата на популярния със суровият си държавнически подход легендарен тракийски владетел Сефт край Казанлък открихме и руини от античната тракийска столица Севфтополис.  Откритията са сензационни и извеждат историята ни на ново световно стъпало. Особено ценна е затната маска – портрет, принадлежала на тракийски владетел от края на 5-ти век пр. Хр, която е и единственото до момента подобно откритие на целия Балканския полуостров. Много е масивна – тежи 672 гр., откритите до момента тракийски маски представляват тънко златно фолио. Това е сензационно откритие и предизвика сериозен научен интерес навсякъде по света. Аз и моята асистентка получихме вече покани да разкажем за нея във Виена, Атина, Германия и Англия. Пет златни венци принадлежали на тракийски владетели са намерени в България.

 

Какво ще промени това в нашата история?

 - Ами например това, че много скоро, предполагам още в началото на новата учебна година в българските учебници по история ще пише  -  “Великият тракийски цар Сефт III е бил погребан в могилата “Голяма Косматка” край Шипка.” Мисля, че сме го изстрадали в продължение на много години и трябва да се гордеем.

 

Д-р Китов, по отношение на легендарния Перперикон и светилището на бог Дионис, който археолозите търсят на Балканите повече от 150 години, има ли скоро шанс да има нова сензация?

 - За Перперикон няма спор, че е в Родопите, край Кърджали, при село Перперик. Но дали там е било и прочутото светилище на Дионис, което всички археолози на Балканския полуостров търсят засега най силни са аргументите на колегата Овчаров, че е било в Старосел, в “Четирима  могила”. Районът е лозарски още от древността, а в самата могила намерихме винарна, свързана с култа към Дионис и с пиенето на вино. Има известна вероятност храмът, който сме открили от 3-ти, 5-ти век пр.Хр. и скалните светилища наоколо, да са били част именно от този древен култов комплекс – проницалище на Дионис, за което разказват легендите.

 

Опазването на ахреологическото наследство от иманярите в България все още е проблем №1 за паметниците на културата. Какво трябва да се направи, за да се пресече порочната практика да се изнася историята ни за жълти стотинки?

-   Никакъв проблем не е да се унищожи иманярството. Новите промени в Закона за културно-историческото наследство предвиждат сериозни финансови санкции и сериозни години зад решетките за иманярите в България. Проблемът досега беше, че срещу тях нямаше такива и всеки треторазряден адвокат можеше да измъкне от съда и най-наглия иманяр. Нещата прости – управниците ни само трябва да разрешат историческите обекти у нас да бъдат отдавани на концесия на частни лица, които да имат изгода да се грижат за тях като ги поддържат и пазят. Това би решило проблема и не е невъзможно. За пример бих дал бизнесмен от Казанлък,  който спаси тракийска гробница като построи къщичка върху мястото, където иманяри бяха започнали да копаят. В края на годината получи от общината в Казанлък акт за незаконно строителство, но гробницата беше спасена.

Нужни са и повече средства за археологически експедиции и за реставриране на откритите обекти и превръщането им в достъпни за разглеждане от туристи и обществеността. Но държавата ни е все още немърлива по отношение опазване на историческото си наследство и за съжаление е много бедна, за да си позволи необходимите стъпки наведнъж в тази посока. И понеже разговорът ни тръгна от траките искам за кажа на всички, навсякъде по света, които не знаят – ТРАКИТЕ НЕ ЖИВЕЯТ НА ЮГ ОТ РУСИЯ – живели са в днешните български земи. Грешката в европейски туристически справочник ме подразни много, дано да няма много като нея.   

 

                                                                                                    

Автор: Арт Виза България