Изложба – гоблени „Бродирана красота” посреща във фоайето на община Дупница

08.06.2015г.

Изложба – гоблени „Бродирана красота” посреща във фоайето на община Дупница

11 гоблени подреди в Дупница благоевградската адвокатка Жана Андонова. Изложбата е първа за Жана в качеството й на творец и бе открита от гл. секретар на общината г-жа Невена Манова, също юрист, с пожелание за още много изложби на адвокат Андонова, както и за насърчаване на нови отворени и позитивни комуникации във всички сфери човешките  взаимоотношения през изкуството. Събитието бе уважено от Общинска администрация – Дупница, семейството на художничката и регионалните медии, в чието лице творците получиха за пореден път 100% подкрепа и публичност.

 

„Бродирана красота” има за цел да покаже още една гледна точна за правилата в живота и красотата като фактори за хармонията в света реалности. „Гоблените са идеална терапия и начин да подреждаме хаоса в себе си на подсъзнателно ниво”, твърди адвокат Андонова. Мечтае светът да бъде по-приятен за живеене, по-усмихнат, хората да бъдат по-спокойни, по-щастливи и по-отговорни. Обича да казва често, че всяко едно право е свързано със задължение, всяко действие носи отговорности. „Тъй като в момента в България е много тъжно и хората са обезверени, искам да имам принос в събуждането и промяната към по-добро с изложбата си в Дупница. Благодаря на кметския екип за гостоприемството и иновативната подкрепа по отношение на творците по този човешки и красив начин!

 

Гоблените – картини, сред които е и „Тайната вечеря” на Леонардо да Винчи, ще радват посетителите и гостите на Дупница до 29 юни – Петровден.  Събитието е част от проекта „100 % България – докосни изкуството” на Арт Виза България, предназначен за българските общини и институции.

 

Биографична справка за автора:

Жана Андонова е родена в с. Брежани, община Симитли. Основното си образование завършва в 7 СОУ „Кузман Шапкарев”, средно професионално - в ПГЕЕ „Никола Вапцаров” и висше образование – „Право”, в ЮЗУ „Неофит Рилски”.

Практикува професията на юрист вече 15 години в сферата на гражданското право, но гобленарството и адвокатската професия вървят при нея ръка за ръка.

Семейна е, с двама синове,  единият - студент, другият – в  5 клас. Съпругът й е зам.-директор по учебната дейност в 6 СОУ в Благоевград.

 

Арт Виза България