Изложба "Жените в цветове и емоции" в хотел Феста София

10.05.2017г.

Изложба

Изложба посветена на жените бе открита тази вечер в хотел Феста София пред погледа на над 50 гости. Авторката е д-р Надежда Златанова Виденова от гр. София.

Изложбата е първа за нея като художник и впечатлява с 23 артистични маслени творби върху платно издържани в стил фотореализъм. Събитието бе доказателство как едно хоби може да се превърне в твоя нова професия, ако в него вложиш достатъчно любов. В случая става въпрос за седемгодишно хоби в лицето на живописта и изключителна фотографска памет на ръката на авторката, на която биха могли да завидят много художници.

Още за д-р Виденова като творец на четката: 

Изкуството, което тя създава е безспорно съвременно, модерно и еклектично. Всяка творба съчетава елементи от различни исторически периоди, художници и стилове. Факт са въздухът и светлината, които се усещат, сякаш картините са одушевени същества. Стил и увереност - това е общото излъчване на първият авторски цикъл на художничката, провокиран от женското лице като огледало на различни емоции и настроения. 

Особено ценното в творбите е, това че липсва идеализацията, а фокусът е върху всекидневния живот. Видно е, че без да има професионално обучение по изкуства Златанова, разполага с възможността да рисува със сърцето си, постигайки естествен баланс между образователното обучение и личния философски изказ. 

Думи на авторката: “Изграждането на устойчива кариера в областта на творчеството не е лесно, особено когато откриеш страст за рисуване в по-късна възраст. Бидейки самоук художник нямам ограничения в това, какво е правилно и какво не. Имам страстта и желанието да рисувам и рисувам. Рисувам това, което ми харесва и придавам по нещичко от душата си. Рисуването за мен дойде като благословия в труден момент от живота ми.“ 

Всъщност творчеството на самоукия артист прилича на дегустацията на пудинг. Кой може да оспори логиката на вкуса? А може би стойността на една картина трябва да се определя от гледането и вътрешното привличане, което наричаме интуиция?! Защото изкуството днес не е просто образи и цветове, то е вид социално общуване и една от най-ефективните форми на културна комуникация и личностно развитие. 

Няколко световно известни самоуки художници: 
Винсент Ван Гог - той за кратко изучава изкуство в Амстердамската академия, но то не оказва никакъв ефект върху подхода му към рисуването; 
Хенри Русо - той е военен и митнически служител и започва да рисува след пенсиониране, за да допълни пенсията си;
Анна Мари (баба) Мойсей - няма обучение по изкуство и е нарисувала над 1600 картини за 3 десетилетия. Става международно известна като модерен примитив.

ДОБРЕ ДОШЛИ в хотел Феста София!

Oт 10 май до 10 август 2017 г.
Всички картини ще бъдат качени и в сайта на Арт Виза България - галерия и достъпни за закупуване и онлайн, съвсем скоро.

Ценова листа на изложбата можете да изтеглите от прикачения файл.

Д-р Мария ЛюбеноваPrice list exhibition Nadia Zlatanova artist - Festa Sofia 2017