Известният акварелист Иван Додов е специален гост-художник на хотел "Елегант ЛУКС" в Банско

16.12.2014г.

Известният акварелист Иван Додов е специален гост-художник на хотел

Изложба - акварел „Блян за чистота” подреди в хотел „Елегант ЛУКС” в Банско, известният български акварелист Иван Додов. В 30 картини авторът поднесе на гостите на Банско своите най-цветни и нежни копнежи – зима, пролет, лято, есен. Поезията извира от всяка една от картините му и е в синхрон с творческите стремежи наДодов към максимална близост и откровеност с природата. Уловил е всички нейни багри и ги запечатал толкова реалистично на картона, сякаш образите са съновидение.

 

В цикъла за разкош има и 4 маслени платна – на любими дестинации на художника от Париж, Прага и Варшава, които елегантно  комуникират с европейския привкус на празнично настроение в Банско.

 

Иван Додов е роден на през декември 1960 г. в гр. София. Завършва Художествена гимназия – София, през 1979 г., а през 1986г. и Художествена академия, специалност “Художествено пространствено оформление”, в класа на проф. Георги Петров. От 1989г. работи и се развива в областта на акварелната техника.

 

Има в творческата си биография над 40 самостоятелни изложби. Участва и почти всяка година в пленерите организирани от ”Център по изкуствата” към кметството на град Пасау - Германия. Работи в ателиетата на СБХ в “Сите Интернасионал дез Арт” в Париж 1993г. Негови картини се намират в частни колекции в Англия, Германия, Австрия, Франция, Швеция, Израел, Гърция, Испания, Италия, Чехия, Унгария, САЩ.

 

За Додов проф. Аксиния Джурова коментира: „За Иван  пейзажът като творческа инвенция е сакрален и деликатната техника на акварела е жива.  Силата на неговите акварели е в умението да усети особеностите на природните сезони и да им намери съответните цветови съчетания на места мистично въвличащи ни в дълбочината на златната есен, на други, смразяващи ни в ледените сияния на хоризонта и острите силуети на голите клони и очертания на сгради. Сред тази феерия от багрено-светлинните игри на световъздушната среда изплуват загадъчно ефирни като паяжини самотните в есенния листопад изящни извивки на металните столове по кафенетата на градските тротоари или дворове, потопени в утринната мъгла кубета на църкви и зъзнещи с настъпващата зима мачти на самотни лодки в пристаните.

 

Като продължител на най-доброто в акварелната живопис у нас, Иван Додов въвлича чрез рисунъка детайла като активен компонент на творбите си. Но тук не става въпрос за рисунък, който подготвя, нахвърля бъдещата картина. Той работи “ад хок”, в момента бързайки да улови мимолетното в природата. Става въпрос за изваждането на определени детайли от архитектурния и природен ландшафт чрез конкретност на формите им на фона на характерните разливки на цвета, създаващи усещане за особено сфумато. Така реалност и иреалност се преплитат в едни чисто негови живописни внушения.”

 

Изложба „Блян за чистота” ще гостува на хотел „Елегант ЛУКС” до 20 януари 2015 г. и може да бъде разгледана с чаша ароматно кафе или чай приготвени ви от персонала на хотела.

 

Картините се продават и онлайн, а ценова листа можете да изтеглите от прикачения файл.

 

Арт Виза България

 price list Ivan Dodov - hotel Elegant LUX, Bansko