Етноизложба „Страници от живота“ в община Дупница разказва приказни истории преди Коледа

10.12.2015г.

Етноизложба „Страници от живота“ в община Дупница разказва приказни истории преди Коледа

12 картини - страници за живота и българските традиции подреди в община Дупница благоевградската художничка Албена Димитрова и събра овациите на кметския екип, работещите в Общинска администрация – Дупница и гражданите дошли за приемната на Кмета. Изложбата „Страници от живота“, освен че внесе в общината много празничност и светлина, но даде и повод за много размисли преди Коледа свързани със семейството, народните обичаи, позабравени легенди, приказките на баба и топлия хляб приготвен от нея, със символите на плодородието и късмета. Гост-художникът е 11ти по ред творец, който гостува на общината тази година по проекта „100% България – докосни изкуството“ на Арт Виза България – медиа и галерия и доказа за пореден път какъв потенциал има българското изкуство, като разби на пух и прах мита, че то – изкуството не е за всеки и му е нужна специална среда, за да бъде възприемано правилно. Събитието бе открито от кмета на Дупница – инж. Методи Чимев.

 

„Няма съмнение, че изложбите са липсващото допълнение на българските общини да бъдат по примера на европейските общини – стожер, опора и естествена среда за култура. В този ред на мисли проектът „100% България – докосни изкуството“ е безспорна културна иновация, която може да се адаптира лесно във всеки регион и институция и да отразява по един уникален начин особеностите на населеното място и неговото културно развитие. В Дупница всички са доволни, затова имаме намерение да не спираме с изложбите, а напротив, да ги увеличим като брой през следващата година и да дадем шанс на повече творци да покажат картините си, за да бъдат те видени от повече хора.“ – коментира за медиите градоначалникът инж. Методи Чимев.

 

Платната на Албена - маслена живопис, текстил, темперни бои и монотипия, грабват с майсторство, професионализъм, експресивност и емоционално въздействие. Те представят заобикалящия ни свят през елементите на фолклора, кубизма и символизма, комбинират стилове и техники, и по един модерен и елегантен начин декоративно и в 12 епизода – страници от живота, предизвикват публиката да промени своите възгледи и визия за естетичност. Традициите са навсякъде, но не досаждат, а усещането за приказност и полет е осезаемо.

 

Албена Димитрова е възпитаник на катедрата по „Изобразително изкуство“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Зад гърба си има повече 10 изложби. Последната - в община Дупница, ще бъде достъпна за разглеждане до 9 януари 2016 г., всеки ден (без събота и  неделя) от 8:00 до 17:30 часа.

 

От Арт Виза България

 

Ценова листа изтеглете оттук:Price list Albena Dimitrova - Dupnica municipality