Дрехата трябва да подчертава индивидуалността

08.06.2013г.

Дрехата трябва да подчертава индивидуалността

Иван Панайотов е собственик на марката Johnny style. С изключително въображение създава моделите си, вдъхновяват го много неща, най-много лятото.

В Планет арт подиум той показа 5 цветни тоалета и провокира дамите със загадъчност и ефирни материи. Дрехите му определено не са делови, но много женствени и ефектни.

 

Иване , много ви е лесно на вас дизайнерите - правите нещо странно и щуро и казвате, че е модерно… Можеш ли да опишеш как изглежда творческия процес отвътре за теб?

 - Много  ви  е  лесно  на  вас  журналистите  - въпроси,  въпроси... Ами  как, хрумва  ми нещо странно  и  щуро,  сядам  и  го  правя. После мисля защо и на кого би му харесало, но винаги се намират странни и щури хора, които си харесват дрехата за щастие.

 

Как се създават нови модели и имат ли значение тенденциите за теб в момента?
 - Ако ти кажа, че нямат, ще те излъжа. Да, сверявам си часовника със световната мода. Творческият процес обаче е труден за описване. Още докато гледам парчето плат обикновено знам как ще изглежда следващия модел. Харесва ми да създавам модели.

 

Провокациите пред теб като дизайнер какви са днес?

 - Още има какво да направя за лято 2013. Ще покажа скоро на почитателите на Планер арт подиум нова бяла колекция. А след това стартирам следваща колекция абитуриентски рокли...

 

Кои бяха най-щурите тоалети, които си ушил тази и миналата година?

 -  Най-щурия тоалет ми се случи тази година – за абитуриентка, която отиде с кецове на бала си в допълнение. В интерес на истината й отиваше и не я спрях да го направи...

 

По-смели ли са хората в избора на дреха за себе си днес?

 - Не  мога  да  кажа, че  българката  е  много  смела  в  избора  на  дрехи  все  още. По-скоро е консервативна или крайна… Но има светлина в тунела и тя започна да си сверява по-често часовника със световния подиум. Тази година например, имаше повече стил в избора на дамите и това е обнадеждаващо.

 

Всеки се стреми към индивидуалност и да покаже собствен стил. Каква е ролята на дизайнера в случая?

 - Дизайнерът  е  човека,  който  може  да  даде професионално мнение и да насочи клиента към подходящия за него стил, съобразно неговия характер, професия и др. Професията освен, че е интересна е и много важна за едно общество.

 

Случвало ли ти се е да даваш съвети по телефона?

 - Да, а напоследък това ми се случва все по-често. Пазарували  сме  дори с  клиенти   обувки и чанти  по телефона, забавно е.

 

Кой влияе на твоя гардероб, с кого ходиш на шопинг?

 - С добри приятели ходя на шопинг, които могат да издържат на обикалянето по магазините по цял ден. А съвети приемам от Жана Кошева, имам й доверие.

 

Имаш ли си любим дизайнер, който следиш като развитие и можеш да посочиш като добър пример?

 - Чак  любим  не  мога  да  кажа. Определено  съм  много  против  на  практиката "копи пейст"  на  много  мои  колеги. Индивидуално е всичко. Странно нещо е човека и дрехите, с които се облича. Трябва да са като част от него, да подчертават индивидуалността му. Това е първото нещо, което е много важно, което трябва да имаме предвид, когато пазаруваме дрехи. Трябва много да се внимава, за да не станем жертва на кича и да изглеждаме смешни...

 

 

Арт Виза България

На снимката: Иван Панайотов (вляво), Жана Кошева (вдясно) и 3 модела на дизайнера / Диско БГ