Древни светилища на Рупите

18.08.2015г.

Древни светилища на Рупите

Местността Рупите се намира в югозападната част на България, на 8 км. от град Петрич. Разположена е в землището на селото със същото име и е в близост до река Струма. Местността е оградена от хълмовете Кожух и Пчелина и е разположена в кратер на изгаснал вулкан. Последният е изригвал на територията на страната преди милиони години. В тази област днес са разположени множество термални извори със слабо минерална вода, която привлича многобройни посетители.

Рупите са популярни и свързани  с българската пророчица Ванга.

Тук тя е живяла и приемала посетители от цял свят.  Когато я питали, защо е избрала да живее на това място, отговаряла:

"Имам определено време колко да стоя тук. Това място тук е много особено. Служи ми като акумулатор и от него аз черпя енергия и сила. Някога тук е горял страшен огън, а този хребет над нас крие една голяма тайна."

Този хребет, който споменава Ванга, всъщност е Кожух планина.

Името на планината идва от формата на възвишението, наподобяващо наметнат кожух.

Най-високата му точка е 281 м., но поради низинния релеф на Петричко поле, той се извисява величествено. През 1962 г. местността Кожух е обявена за природна забележителност, заради вулканичния й произход и наличието на редки и защитени от Червената книга растителни и животински видове.

В района се срещат 201 вида птици

и оттук минава един от двата основни миграционни пътя на птиците през територията на България - Виа Аристотелис. В района на Кожух има и лечебни микроводорасли, които прочистват и енергизират човешкия организъм, лекуват костни и кожни заболявания.

Според пророчицата Ванга, тази планина е ключ към разгадаване на миналото ни.

Баба Ванга твърдяла, че там, където е кратерът, в древността е имало голям град, който бил погребан под огнената лава. Жителите му били високи и едри, обличали се в тънки и блестящи дрехи, наподобяващи станиол и били много образовани.

В древността в района е имало три големи храма – „Света Петка”, „Света Богородица” и „Свети Панталеймон”.

Според баба Ванга, нейната къща била в центъра, който свързвал трите древни светилища.

 

Тази година по панахидата за 19-та година от смъртта на Ванга  на Рупите се стекоха  хиляди туристи – родни и от чужбина.

През последните години се е увеличил сериозно поклонническият туризъм в Петрич, констатират от общината. Популярни вече са и екскурзии „По стъпките на Ванга”, които отвеждат чак до родното й място – македонския град Струмица, където на 31 януари 1911 г. тя се е родила.  Задължителна част от обиколката е храмът „Света Петка”, изграден в Рупите по желание на Ванга. Отворен за посещения е и домът й в Петрич.

 

Арт Виза България