Долината на тракийските царе

01.07.2012г.

Долината на тракийските царе

Област Стара Загора

 

Долината на тракийските владетели да бъде включена в списъка на ЮНЕСКО за паметници на културата със световно значение ще лобират вицепремиерът Симеон Дянков и министърът на културата Вежди Рашидов.

 

Темата е била на фокус при посещението днес в община Казанлък на двамата държавни мъже. Предстои да бъде изготвен проект, обхващащ гробниците, които вече са социализирани, и още 8 културно-исторически обекта.

 

Очаква се правителството да отпусне 1.5 млн. лв. за проектиране и създаване на инфраструктура към недостъпните сега за туристи гробници, сред които са "Оструша", "Хелвеция" и "Грифоните". От общината обещават с тях да бъдат изградени свързващи пътни отсечки и паркинги, посетителска инфраструктура, външно осветление. Ще се търси подходящо архитектурно решение за постройки, които да защитават обектите. Те трябва да заменят сегашните неестетични и нефункционални съоръжения.

 

 

Любопитно:

 

Могилата "Оструша" се намира вляво от шосето Казанлък–Шипка. Гробнично-култов комплекс с 6 помещения, открит на 13.04.1993 г. в южния край на могилния насип. Централното помещение е от монолитен блок с тегло над 60 тона, в което се намира ритуално ложе. По тавана има стенописи на хора, растения и животни разположени в миниатюрни квадратни полета, а в самия му център – слънчев кръг с 8 лъча във формата на триъгълници. Комплекса е изграден през първата половина на ІV в. пр. Хр. След неговото разграбване през ІV в. е оцеляла сребърна конска амуниция, ритуално закопана пред входа, която символизира соларното животно заместител на покойния орфик, придобил божествен статус Отвъд. По всичко личи, че на това място са извършвани мистериални посвещения в продължение на цели осем столетия.


Могила "Шушманец" от V–IV в. пр.Хр. се намира на около 200 м североизточно от могила "Хелвеция". В началото на преддверието на храма, открит на 28.08.1996г. има колона с капител. В средата на кръглата камера с височина и диаметър около четири метра е разположена дорийска колона с диск в горния край. От диска настрани се разпростират 15 лъча – ефект, който е постигнат чрез подредбата на каменните блокове на купола. Входът към камерата е бил затварян с двукрила, орнаментирана със слънчеви дискове каменна врата а пред има нея фалшив фронтон с пластична украса. В преддверието са принесени в жертва четири коня и две кучета. Това посветително светилище силно напомня на описаното от Макробий светилище-прорицалище на Сабазий. Бялата колона в центъра на помещението била мислена като слънчев лъч от Слънце-Бога, оплождащ Майката-Земя в момента на техния свещен брак.


Могила на "Грифоните" е от V–IV в. пр.Хр. и се намира непосредствено до могила "Хелвеция". Храмът е открит на15.08.1996 г. Състои се от дълъг, допълнително стесняван коридор, правоъгълно помещение с двускатен покрив и кръгла камера с куполно покритие. Входовете на двете помещения са затваряни с двукрили каменни врати. В кръглата камера има ритуално каменно легло с украса.


Могила "Хелвеция" от V–IV в. пр.Хр. е разположена е на стотина метра от югоизточните покрайнини на Шипка. Светилището-хероон в нея е открито на 28.07.1996 г. В камерата са запазени in situ две каменни крила от врата с устройство за заключване, срещу входа е разположено ритуално ложе. В преддверието и пред челото на източната стена на коридора са открити скелети на коне, жертвопринесени като заместител на царя-жрец.

 

 

Арт Виза България