Джем Улусой: България е важна страна за Турция

13.01.2012г.

Джем Улусой: България е важна страна за Турция

Област Шумен

 

България е важна страна за Турция и с голям голям потенциал за туризъм и номи междукултурни комуникации, според генералния консул на Турция у нас - Джем Улусой. При посещението си в Шумен в края на тази седмица, той предложи на кмета на Шумен Красимир Костов и заместниците му да ревизираме и икономизираме българо-турските отношения като доразвием връзките си в областта на образованието и културата. 

 

Дипломатът подчерта, че ще продължи да развива създадените при предишните консули делови връзки и пожела по-оперативна комуникация между българската и турската страна. Джем Улусой прояви интерес към новоизграждащия се Индустриален парк и заяви готовност да информира турските фирми за благоприятните възможности за инвестиции в Шумен.

Градоначалникът информира госта, че на 24 януари предстои посещение на турския посланик в града. Очаква се по време на визитата да бъде обсъдена съвместната дейност по благоустройството на територията около Томбул джамия и формирането на туристически интерес към паметника.

 

По-късно Улусой се срещна с областния управител Димитър Александров. Двамата заявиха стремеж към разширяване на добрите взаимоотношения между България и Турция. Улусой подчерта категоричната си позиция, че географската близост е голямо предимство за двете държави и това дава възможност за реализацията на много съвместни проекти. Областният управител Димитър Александров изрази своята подкрепа в процеса на по-нататъшното развитие на добрите отношения в сферата на бизнеса и културното сътрудничество. Той изтъкна факта, че област Шумен е единствената в страната, на чиято територия се намират четири историко-археологически резервата и това е предпоставка за развитието на туризма в региона.

 

По време на срещата бе коментиран и визовия режим за турските граждани. "Облекчаване на условията за издаване на визи ще е стимул за развитието на бизнес отношенията", каза Улусой. Областният управител Димитър Александров заяви, че в рамките на правомощията си ще предаде молбата до съответните инстанции във връзка с възможностите за облекчаване на  процедурата и подчерта, че в негово лице винаги може да се разчита на подкрепа и съдействие за развитие на доброто сътрудничество в полза на двете съседни страни.

 

 

Арт Виза България