В Несебър започва "Изкуство без граници - 2013"

21.09.2013г.

В Несебър започва

На 24 септември в 10 часа в Несебър се открива Международния пленер – конкурс  “Изкуство без граници - 2013” организиран от Арт Виза България и Феста Хотели АД като празник и ново поле на изява на съвременното изкуство.

 

Участници са повече от 50 художници и скулптори от България, Македония, Турция, Русия и Пакистан. Домакини са два от най-атрактивните морски Феста хотели - хотел Феста Панорама в Несебър и комплекс Феста Виа Понтика в Поморие.

 

Събитията от конкурсната програма са организирани в 6 дни - до 29 септември. Форумът ще инициира и първата артборса у нас с представители на водещи български галерии, творци и почитатели на изкуството с фокус - нови форми на артмаркетинг и пърформънса като атрактивен начин за презентиране на изкуство.

 

Председател на почетното жури е акад. Никола Манев, а журито е в състав: популярният наш график - Стоимен Стоилов, доц. Михаил Чомаков (НБУ), проф. Благомир Папазов (ШУ),  доц. Димитър Костадинов (ЮЗУ), Иво Тодоров (програмен директор на БНР).

 

Пленерът е финал на един от най-успешните артпроекти у нас през последните години - да се селектира и показва съвременно изкуство във висококатегорийния туристически сектор. Началото бе поставено на 6 ноември 2012 г. в  хотел Феста София с изложба на Павел Митков и танцов спектакъл на Асоциация "Капоейра" в България. В края на септември изложбите вече са 30, а пленерът е доказателство, че изкуството има нова атрактивна сцена, която да се грижи за неговия блясък.

 

"Изкуство без граници - 2013" се организира със специалното съдействие на община Несебър,  община Поморие и Инвестбанк АД, на комплекс "Марина Диневи" - Св. Влас, хотел "ВИП Зона" - Созопол и туристическия комплекс "Замъкът влюбен във вятъра" разположен край с. Равадиново.

 

Медийни партньори: БНТ, БНР, БТА и Хайлайф медиа.

 

Арт Виза България