Булдозер разруши праисторическа могила на 8000 години

21.11.2011г.

Булдозер разруши праисторическа могила на 8000 години

Област Кърджали

 

Булдозер, работещ по трасето на бъдещия път Кърджали - Подкова, по който ще минава движението за Гърция през прохода "Маказа" е разрушил праисторическата селищна могила край с. Седларе, Момчилградско, Заличен уникален паметник на културата от национално значение, който би могъл да се превърне в нова туристическа дестинация за страната.

 

Сигналът е подаден от главния инспектор в Националния институт за недвижимо културно наследство Жарин Величков, а проверката установила, че не става дума за иманярско посегателство и погромът е бил извършен заради нуждата от терен, който да се ползва за паркинг на тежката техника.

 

Подобни селищни могили са изключителна рядкост за страната ни. В древния комплекс е имало жилища, които едновременно са били и работилници за инструменти от скъпоценни и полускъпоценни камъни. Най-ценното в селищната могила Седларе е, че в нея, в продължение на хилядолетия, са наслоявани следите от живота на хората от ранния неолит /6-тото хилядолетие преди Христа до халколита – 4-то хилядолетие/. Селището е било е оградено с крепостна стена и бастиони от трамбована глина, облицована с камък. По същият начин са били изградени и сградите – стени от трамбована глина, в които са вградени за устойчивост греди и плет от клони, облицовани с каменни плочи.

 

В източната му част - при Седларе, от най-късния представен тук период, са регистрирани специфични ритуални действия – животински кости, части от човешки скелет /зъби, мандибула и др./, малко червена охра. Оброкът е бил засвидетелстван на цели 11 места.

 

От вандалския акт е възмутен и министърът на културата Вежди Рашидов, реагирал веднага на проблема с обещанието скоро да се възобнови работата по изработката на закон за паметниците на културата, в който ясно да се регламентират сурови наказания за тези, които ги рушат.

 

Автор: Арт Виза България

Снимка: Вилдан Байрямова