Бликна извор в старозагорски храм

04.05.2012г.

Бликна извор в старозагорски храм

Област Стара Загора


Благодатен извор бликна на 33 м в средата на новостроящия се храм "Св. пр. мчк Игнатий Старозагорски", в Стара Загора за Великден.

 

"Става дума за кристално чиста вода, с много добри питейни качества и неочаквано голям дебит - 2 л/сек", обяви след първите изследвания шефът на ВиК Румен Райков. Лечебните й свойства още не са изследвани, но общината, църквата и миряните вкупом видяха в знамението много по-голям шанс от елементарното използване на извора.

 

"Аз не знам друг такъв случай извор да бликне под храма. Самият факт вече я прави чудодейна, божествена вода", убеден е предстоятелят на храма отец Климент.

 

Църквата се строи с дарения, ще бъде двукорабна кръстокуполна, широка 17 на 14 м и висока - 12 м. Трябва да бъде готова за 200-годишнината от трагичната кончина на св. Игнатий през 2014 г., който е бил обесен за назидание след категоричния отказ да приеме исляма.


След появана на извора, цървата се очаква да бъде завършена още тази година. И общината, и старозагорци нямат търпение да се ползват по-бързо от всички преки и косвени ползи на чудодейната вода - от изцелението до поклонническия туризъм. Съкварталците дори поискали още сега да се каптира изворът и да се изгради чешма преди храмът да бъде завършен.


По информация на Старозагорската митрополия, единият от престолите в църквата ще бъде посветен на животоприемния източник. Ще бъдат изградени и две чешми за вярващите и поклонниците - едната вътре, в приземния етаж на храма, а другата - в двора. Има идея и непосредствено до самия извор да бъде монтиран купел за свето кръщение.

 

Арт Виза България