БТПП популяризира проект SAGITTARIUS

23.05.2014г.

БТПП популяризира проект SAGITTARIUS

По нестандартен начин в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, БТПП в партньорство с  20 организации от 7 европейски страни популяризира културно-историческото наследство на Югоизточна Европа чрез създадена по проект SAGITTARIUS  иновативна платформа за виртуални пътешествия. „Пътуващ музей“, мобилно приложение, интерактивна образователна игра и рекламен филм за атрактивни туристически обекти в региона представи българският екип на проект SAGITTARIUS в рамките на Заключителна среща по проекта в София, която се състоя в БТПП.

 

Проект SAGITTARIUS се реализира и финансира по програмата за транснационално  сътрудничество на ЕС – Югоизточна Европа с участието на  партньори от  Гърция, България, Италия,  Румъния, Словения, Унгария и Хърватска.

 

Срещата бе открита от председателя на БТПП Цветан Симеонов, който подчерта необходимостта от развитие и подпомагане на по-малко атрактивните туристически дестинации. Общите туристически пакети с културни маршрути в повече страни от региона са все по-търсени, посочи той и отбеляза , че в това отношение Югоизточна Европа има голям потенциал и може да стане още по-атрактивна туристическа дестинация.

 

По време на срещата бяха връчени сертификати на завършилите успешно организирания в рамките на проекта „он лайн” курс по управление на културното наследство.

 

Сред участниците в събитието бяха представители на туроператори, туристически асоциации, неправителствени организации,  академичната общност и медиите.  Всички гости имаха възможността да тестват разработените по проекта продукти на таблети на Палатата.

 

Българската търговско-промишлена палата координира дейностите на партньорите от Югоизточна  Европа, свързани с изработката на мобилното приложение, компютърните образователни игри и филма. Палатата беше носител на иновативното лице на проекта, който получи висока оценка от Съвместния технически секретариат на програмата  в Будапеща.                Проект SAGITTARIUS е избран като „добра практика”  измежду 122 проекта, реализирани в програмния период 2007-2013 г. по програма Югоизточна Европа. Всички резултатите по проекта ще бъдат представени по време на заключителната конференция на програма „ЮИЕ”, която ще се проведе на 24-25.09.2014 г. в Любляна – Словения.

 

Просто натиснете бутона на вашия таблет или смартфон и пътешествайте!

 

Възползвайте се от разработенитепо проект SAGITTARIUS продукти:

 

„Пътуващ музей” – „Roving Museum” – виртуален музей с историята на 110 културно-исторически обекта, разположени в страните-партньори по проекта, достъпен чрез Мобилно приложение за IoS   и Android, регистрирано в  АPPStore (https://itunes.apple.com/us/app/roving-museum/id641098616?mt=8 ) и Google Play Store (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.digimark.rovingmuseum ) за всички ползватели на смарт мобилни устройства, включващо  110 туристически обекта в 7-те страни, участващи в проект SAGITTARIUS;

 

Компютърни игри с образователен характер,  обединени под общото мото: „Един континент – една игра: докажи своите умения” (http://itunes.apple.com/bg/app/museum-game/id853740570?mt=8);

 

Платформа в социалните мрежи, където посетителите могат да разгледат всички 110 културно исторически обекти, да обменят мнения, да разкажат своите истории и бъдат участници в създаването на нови истории, свързани с представените културно-исторически обекти -https://www.facebook.com/pages/SEESAGITTARIUS/548986081797143?fref=ts

 

Рекламен филм на проекта, който разказва за раждането на един жив „мит” – SAGITTARIUS (https://www.youtube.com/watch?v=CtUKWZ3ZpvA&feature=youtu.be)

 

Информация БТПП