Античен Несебър

Област Бургас


Античен Несебър

Говори се, че преди около 5500 г. малкото парче земя било остров, но древните траки го превърнали в полуостров - насипали си път, за да им е по-лесно да си превозват житото от нивите на континента до рибарското селище. 2300 г. по-късно селището вече е град-ържава, управляван от тракийския владетел Мелса, и се нарича Мелсабрия. Крепостните му стени са толкова страховити и здрави, че през следващите 500 г. никой не успява да го превземе, а управлението му е устроено точно така, както са устроени съвременните демократични държави. Освен рибата Месемврия (градът вече се нарича така) произвежда и търгува с жито, сол, кожа, дърво, осолено месо и толкова забогатява, че още през V в.пр.Хр. сече собствени монети.

 

Откъде знаем ли? - от поставката в лятната кухня на местния лекар... Археолозите случайно забелязват, че котлонът за пържене на риба стои върху мраморна плоча с древен надпис...

 

Когато става дума за търговия обаче, всичко е въпрос на споразумение. Така през 72 г. пр. Хр. градът се договаря с Римската република да се предаде доброволно, а в замяна римските легиони не го разрушават и не тормозят жителите. Търговията довежда тук и египетски заселници, които строяват три храма на своите богове. Около 900 г. по-късно Месемврия, вече български град под името Несебър, e основно тържище за размяна на стоки между шведските и византийските търговци. През ХIV в. и ХV в. самият Несебър става обект на търговия - българският цар го продава на родения в днешна Франция граф Амедей VI Савойски, който на свой ред го продава на Византия, тя пък го отстъпва на унгарския крал. Накрая, през 1453 г., градът пада под османска власт и окончателно запада.

 

От миналия му блясък остават само руините на крепостната стена и 44 великолепни християнски църкви от V-ХIХ в. Предпочитаният днес летен курорт се оказва с най-много църкви (макар повечето недействащи) на глава от населението в света. Въпреки глъчката на хилядите туристи Несебър е тихо романтично градче, потънало в зеленината на малките дворчета. Калдъръмените улички под окичените с цветя балкони на старинните къщи водят до усамотени заливчета с мек златист пясък и предлагат несравнима гледка - бели лебеди на фона на морските изгреви и залези.

 

Любопитни факти:

1. Несебър е един от най-древните градове в Европа, възникнал преди повече от 3200 г.Основан е от преселническа група дорийски гърци с името Месамбрия.

2.Градът започва да сече свои монети още в първата половина на V век пр. Хр.

3. През своето съществуване Несебър е имал около 40 църкви. В момента има данни за 23 от тях.

4. От 1983 г. Старият град Несебър е включен в Списъка на паметниците на Световното културнонаследство на ЮНЕСКО.

5. Античен Несебър е сред сред Чудесата на България.

6. Туристическа забележителност за културно-исторически туризъм.

7. Културно-исторически паметник, част от културно-историческото наследство на България.

 

Автор: Чудесата на България, вестник „Стандарт” / Топ 10 чудеса за 2011