Акад. Никола Манев

Акад. Никола Манев


Академик Никола Манев е един от най-атрактивните съвременни художници от световна величина.  Роден е на 28 август 1940 г. в Пазарджик, но детството му минава в Чирпан. Учи в Художествената гимназия в София. През 1962 г. е приет във Френската академия по изящни изкуства, където завършва живопис в класа на проф. Морис Брианшон. Живее във Франция и България, като последните 10 години дели поравно времето си между Париж и Варна. Организатор е на фестивала на изкуствата в Чирпан, провеждан от 2000 година. От 2008 г. е академик на Българската академия на науките и изкуства. През 2013 г. е отличен с награда „Златен век” на Министерствоо на културата за цялостен принос в изобразителното изкуство.

 

Творчеството му е белязано от пейзажите и културно-творческите традиции на България. Пътешествията по света го правят необикновен писател, който  изследва загадъчните форми и структури в природата с молив, четка и платно, а за връзка с космоса използва комините… Акад. Манев нарича себе си интуитивен художник, който рисува вдъхновени от природни феномени и уточнява: „Аз първо рисувам с очи, видяното се трупа в подсъзнанието и излиза на бял свят в ателието. Там се раждат моите странни, причудливи композиции. Но формата, цветът, светлината са останали вглъбени вътре в мен от местата, където съм бил. От огромната пустош на Сахара и на Мексиканската пустиня, от необятните простори на Колорадо, от градовете, изпълнени с камък и история, от руините на изчезналите цивилизации... Едва след това идва картината, където цветовете, формите и линиите излъчват светлина и се обичат.”

 

Всъщност творбите на Маестрото дават ново определение за абстрактно и фигуративно изкуство. Рисунките, маслените платна и акварелите му са емоционално наситени и същевременно удивително подредени, като всяка има уникално послание. Твърди, че изкуството е комуникационна сензация. Мечтата на художника да я види България уютна и уредена държава, в която хората милеят за своята история и бъдеще.

 

Създал е близо 5000 картини, има над 160 самостоятелни изложби в цял свят. Много от творбите му са собственост на музеи, галерии и ценители на изкуството в повече от 25 страни. Академик - учредител е на Българската академия на науките и изкуствата.

 

Арт Виза България