"Творецът е изтъкан от чувства" - интервю на фокус

19.11.2014г.

Творец на фокус в рубриката ни "Изкуство" е Надя Димчева. С това интервю Арт Виза България поставя началото на серия интервюта с младите творци на България, които има какво да ни кажат и покажат! Очакваме и ваши предложения.

 

Приятно четене!

 

Разкажи ни за твоята мисия да бъдеш творец - как започна всичко ?

Мисля, че всеки творец започва пътя си още в детството с неосъзнато привличане към нещо – било то музика, слово, цветове и форми. Прилича на пламък, към който си притеглен и носи усещане за светлина, топлота. Захласвах се когато с моливи, а после и с бои, съвсем малка, прекарвах часове пред листа хартия без да съм наясно какво правя. Докато родителите ми ме забелязаха и ми казаха, че рисувам – и то не лошо. А аз просто съм изразявала емоции. Тогава и сега е все същото – изразяваш себе си чрез цветове и форми. Естествено - както всеки процес и този трябва да върви нагоре.  Трябва, защото на даден етап идва моментът на осъзнаване. Моментът, в който разбираш какво най-силно обичаш да правиш. Така стигнах до избора на пътя си. Всъщност нищо по-различно от примерите с много други житейски избори.

 

Как изглежда професията на художника през твоите очи - занаятчийството или философията е същността на професията...?

Професията на художник е поприще на постоянно търсене на хармония, а тя създава красотата. Така е при всеки творец – композитор, писател, поет, актьор, режисьор и т.н.  Ние живеем в свят на дисхармония – от древността до днес, но вечно сме се стремили към красотата във всичките й проявления. Това противопоставяне е само част от света на контрастите в живата и неживата материя, тук на Земята и в Космоса. Ако гледаме на понятието занаятчийство като технически умения за определена работа – да, то има присъствие в професията на художника. Всъщност във всички сфери на изкуствата има елемент на занаятчийски умения и техники. Бих казала – то е необходимо, но недостатъчно условие. То може да е част от средствата, но не може да е смисълът и същността.

 

Какво ти дава изкуството и как изглежда удоволствието като завършиш картина?

Чрез изкуството интерпретираме света около нас и отраженията му в самите нас. Хората на изкуството изпращат послания, споделят прозрения чрез творбите си.  Творецът е изтъкан от чувства,  често крайно небалансиран и му трябва котва, т.е. трябва му ценностна система и житейска философия.  Това е процес, а  аз съм още в началото на този процес. Имам много за учене във всякакъв житейски аспект и в частност в изобразителното изкуство. А удоволствието от завършената картина е сладко-горчиво. Добре ти е, но и малко страшно. Питаш се, как ще я приемат хората, когато застанат пред нея.

 

Много екологични послания предават твоите творби - експресивни, ясни, категорични и недвусмислени са. Кой всъщност трябва да ги "чуе" и види?

Твърде бавно осъзнахме, че климатичните промени подсказват фатални грешки в отношението ни към околната среда. Повече от десет години учени и изследователи огласяват факти и прогнози за наближаваща екологична катастрофа. Коя друга цел стои еднакво силно пред нас – обитателите на Земята ни?  Едва сега – най-мощните икономики, но и най-големите замърсители САЩ и Китай приеха мерки за намаляване на парниковите газове. Не е ли огромна глупост да гледаме пред носа си, а да не подчиним воля и мисъл на тази тема – всички ние, най-вече държавниците.  Мисля, че на първо място тези, които сме избрали да ни управляват, трябва да прогледнат и след това да действат. Ако това стане – политиките са тяхното средство да го постигнат.

 

За важните хора в твоя живот какво би казала - кои са те и на какво те научиха?

Семейството ми – това е всичко, което съм имала досега. От него идват и представата ми за духовни стойности и оценъчната ми система. Те са хората, при които търся подкрепа в много моменти. Също и малкото истински приятели и няколко големи личности – преподаватели.  В търсенето на „моите“ хора намирам най-голямата радост. Случват се срещи, и открития, които окрилят.  Важното е да не се спира.

 

Коя е поредната провокация след завършването на НБУ?

Трябва да работя – и в живописта, и в много други области.  Трябва да съм сред хората, това е от важно значение за мен самата на този етап. Търся теми и каузи, на които да дам от себе си, а и те да ми дадат от себе си. Някои вече знам, но други чакат да ги открия. Има път за извървяване, но и неизвестни пътища чакат.

 

Интервюто е на Арт Виза България