"През границите" - нестандартна фотоизложба-пътеписи на НБУ в БТПП

13.06.2014г.

Фотоизложба "През границите" на доц. Васил Гарнизов и проф. Людмил Христов бе открита в Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Изложбата е по по проект на департамент “Антропология” - “Културно наследство и местно развитие по южната граница на България”, подкрепен от Фонд “Научни изследвания” на МОН и бе достойно начало на влизането на Нов български университет в академичния проект на БТПП и Арт Виза България "Изкуството в действие" - модерно изкуство за модерни хора, който фокусира върху постиженията на съвременното академично изкуство дело на творци - преподаватели и студенти.

 

 40 уникални фотоса заснети в пограничните райони на южна България включва фотоизложба „През границите”. Първоначалната идея на авторите да насочат вниманието върху културното наследство на пограничните райони на България по южната ни граница с похватите на фотографията, журналистическото търсене и директните срещи с населението от двете страни на „браздата”, се трансформира в увлекателни фотографски пътеписи, разказани  на един дъх. Внушението е поразително! Публиката занемява пред лицето на другата България, за която истинските ценности се измерват в думи, уважение, състрадание, дадена възможна надежда за по-красиво и добро бъдеще. Лицата от фотосите излезли от разказите на Йордан Йовков и Елин Пелин, и запечатани от фотообективите на Гарнизов и Христов са тук, сякаш да ни приземят и да ни напомнят за истинската непреходност…

 

Изложбата доказва още веднъж, че фотографията е уникален изказ и отпечатък на времето. В този смисъл „През границите”  е не просто послание, а директен мост между поколения и култури, история и архитектура. Олицетворява и ролята на визуалната комуникация като най-лесния начин за пренасяне на посланията на времето, като я превръща в комуникационната сензация - проекция на нашите мисли и чувства, отношение към света, близки, приятели, към самите нас!

 

Можете да разгледате фотоизложбата всеки ден без събота и неделя от 9:00 до 17:00 часа, на ул. "Искър"9.

 

Добре дошли!

 

От Арт Виза България

Снимка: Арт Виза България / проф. Людмил Христов, Цветан Симеонов - председател на БТПП и доц. Васил Гарнизов